3 januari 2012

Digitalfotografi, Lär dig yrkesfotografernas hemligheter - Scott Kelby

Titel: Digitalfotografi - Lär dig yrkesfotografernas hemligheter
Författare: Scott Kelby
Originaltitel: The digital photography book, part one
Serie: #1 - The digital photograpgy books
Sidantal: 238
Bindning: Häftad
Förlag: Pagina Förlag
Utgiven: 2006 (första)
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Så här beskriver Scott vad han vill åstadkomma med boken: Om du och jag är ute och fotograferar och du frågar mig, Hur gör jag för att få den här blomman skarp, men bakgrunden oskarp? Då skulle jag inte hålla en föreläsning i ämnet fototeknisk teori, däremot skulle jag säga, Använd zoomobjektivet, välj bländaröppningen f/2.8, ställ in skärpan på blomman och tryck på avtryckaren. Det här är i korta drag hur boken är upplagd. Alltså, du och jag är ute och fotograferar och jag svarar på dina frågor, ger tips och delar med mig av mitt kunnande, precis som jag skulle göra till en kompis och utan tekniska redogörelser och krånglig terminologi.

Det här är som sagt ingen teoribok med fotografisk jargong och djupdykningar i detaljer. Det är en bok som visar vilken knapp du ska trycka på, vilken inställning du bör använda och när du bör använda den. Med de drygt två hundra fotografiska knepen blir dina foton snart dramatiskt mycket bättre, skarpare och färgrikare, och varje gång med en professionell touch.

Varje sida i boken behandlar ett enskilt koncept som bidrar till att utveckla ditt fotograferande, och varje gång du vänder på bladet lär du dig ytterligare en professionell inställning, ett verktyg eller ett knep som du använder för att omvandla dina foton till konst som skulle platsa på ett galleri. Är du trött på att ta bilder som bara är okej, och på att bläddra i fotomagasin och tänka, Varför ser aldrig mina bilder ut så där?, så håller du rätt bok i din hand.
"

Min kommentar
Scott Kelby går igenom fotograferingens grunder och ger många bra tips på hur man bör göra och tänka, samt vilken utrustning man bör ha. Det var något som jag tyckte var ovärderligt.
Han berättar på ett enkelt sätt och med humor, man börjar med att ströläsa lite men man är snabbt fast i hans humoristiska och enkla sätt.
Det är ett enkelt upplägg på boken där varje sak får max ett uppslag, där ska även bilder få plats. Det kräver viss komprimering och vissa saker kunde definitivt ha varit mer utförligt. Men valen som gjorts har varit superbra, det är verkligen en kanonbok.

På det stora hela är det en underbar bok som jag rekommenderar till alla som skaffat systemkamera, den riktar sig lite mer till den som är ny på området, men jag tror att även den erfarne kan ha något att hämta. Man blir trots allt aldrig fullärd.

Finns att köpa på Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar