15 januari 2012

Änglar och demoner - Dan Brown

Titel: Änglar och demoner
Författare: Dan Brown
Originaltitel: Angels and deamons
Serie: Robert Langdon #1
Sidantal: 557
Bindning: Pocket
Utgivning: 2009
Förlag: Albert Bonnier
Betyg: 4 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Robert Langdon, Harvard-professor i religiös symbolik, kallas till en schweizisk forskarinrättning för att analysera en mystisk symbol - ett brännmärke i bröstet på en mördad fysiker. Genast inser Langdon att detta är ett ofattbart bevis: ett forntida brödraskap har återuppstått, känt under namnet Illuminati, och betecknat som den mäktigaste underjordiska organisationen som existerat. Deras huvudfiende har genom århundradena varit en och densamma: den katolska kyrkan.De värsta farhågorna besannas när Vatikanens heliga konklav strax därpå samlas för att utse en ny påve. Illuminati meddelar nämligen att man placerat en tidsinställd bomb med aldrig förr skådad sprängkraft i Vatikanstatens hjärta. Robert Langdon flygs in till Rom och tillsammans med den säreget vackra och intelligenta Vittoria Vetra blir han huvudperson i Vatikanens desperata räddningsaktion. En vanvettig jakt via ett fyrahundraårigt spår, bildat av symboler som slingrar sig fram genom Rom, väntar.
Spåret leder dem ned till förseglade kryptor, in i livsfarliga katakomber och övergivna katedraler.

Förhoppningsvis ända fram till den hemlighållna plats som bär på Vatikanens kvarvarande möjlighet till överlevnad.
"

Min kommentar
Likt Da Vinci-koden så har Dan Brown skrivit en hissnande bok med många komplicerade vändningar och en inte alls självklar upplösning. Man har verkligen ingen aning om vad som ska hända.

Detta är ett av de få fall där jag tycker att filmen nästan var bättre än boken, det var verkligen en kanonfilm med jättebra skådespelare.
Boken är bra, Dan Brown gör en sällan besviken, och jag kan fortfarande rekommendera den. Men jag har läst alla hans böcker och tycker att detta är ett exempel på en tidig bok som visade att de efterkommande böckerna verkligen skulle bli kanon. Han visar att konspirationerna är uttänkta och verkligen geniala.
Om du läst den här och tyckte den var bra, se då till att läsa de andra som kom efter, de är ännu bättre!

Beskrivning från Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar