19 september 2014

Ond kemi; berättelser om människor, mord och molekyler - Ulf Ellervik

Titel: Ond kemi; berättelser om människor, mord och molekyler
Författare: Ulf Ellervik
Bindning: Inbunden
Sidantal: 325
Förlag: Fri tanke
Utgiven: 2011
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:

"Kemi är inte en ond vetenskap. Tvärtom, livet självt består av en rad kemiska processer. Men som så många andra vetenskaper har kemin också en mörkare sida. Här hittar vi droger, gifter, sprängämnen och ond bråd död.
Ond kemi är inte någon receptsamling för giftmördare och mordbrännare. I stället har de mörka aspekterna fått bilda utgångspunkt för en diskussion om vardagens kemi, ofta med ett uns kulturhistoria och inte sällan med en kärleksfull glimt i ögat. Varför luktar helvetet svavel? Varför ska man inte dricka sauvignon blanc-viner på tigersafari? Hur kan det komma sig att ett ämne som lockar flugor till lik också finns i vissa parfymer? Hur kommer det sig att en rad kända målningar faktiskt är bestrukna med pulvriserad mumie? Kan man dö av att dricka för mycket vatten?
Följ med på en spännande vandring till kemins mörka sida. Resan börjar i helvetet och slutar i himlen.
"

Min kommentar
Jag kan definitivt förstå varför den här boken har fått ett pris, den var så intressant att jag försvann från tid och rum medan jag läste. Det kändes så i alla fall.
Allt från Agatha Christie till arsenik, från koncentrationsläger till kaustiksoda, det känns som att allt är med i den här boken! Den är fruktansvärt fascinerande och lite skrämmande på samma gång, allt ondskefullt blir reducerat till något vetenskapligt och fullt begripligt rent kemiskt.
Precis som i Njutning så blir all fakta i Ond kemi framlagt på ett sådant sätt att alla kan förstå, även om viss kemikunskap eller i alla fall ett intresse i kemi kan underlätta.

Lättförståeligt och mycket intressant, den här boken får en permanent plats i min bokhylla. Rekommenderas!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar