16 september 2014

Här blir det inte mycket läst, det sker nämligen en enorm rensning i mina bokhyllor just nu.

Jag har så otroligt mycket böcker, mina två Hemnes-bokhyllor från Ikea är proppfulla. Min räknare (till höger på bloggen) upplyser mig om att antalet olästa böcker är uppe i hisnande 358 stycken. I och för sig finns närmare hundra av dem på plattan, så de syns inte så mycket. Men varenda en av dem känns. Jag lånar inte längre på biblioteket, jag har så mycket hemma som ska läsas.
Men ett beslut har gradvis växt fram, kraven måste minska. Böcker måste bort.

Ett par dagar har jag gått och läst baksidestexter, gått tillbaka till gamla recensioner och bara känt av hur det skulle kännas av vara av med den boken. Om det inte känns något speciellt att lämna boken till second hand så åker den.

Varje bok som jag lägger i second hand-högen känns som ett nederlag. Men känslan när kraven minskar är underbar. Det känns så värt det.

Vet ni? Jag har plockat ut 61 böcker hittills. Det är både lästa och olästa. Det är så skönt! Kanske blir det fler, kanske räcker det så. Vi får helt enkelt se.

10 kommentarer:

 1. Haha jag har bara 400 böcker just nu så dina olästa är nästan lika många som samtliga mina böcker ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja det sätter ju lite perspektiv på saken! ^^

   Radera
 2. Det finns så mycket böcker och så lite tid ;)

  SvaraRadera
 3. Jag har också börjat känna mig tvungen att göra mig av med böcker. Det är sorgligt, men måste göras. I början av året rensade jag ut ganska många, tror det var runt 70, men det var lite som att spotta en törstig kamel i halsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är otroligt sorgligt, men för mig kändes det absolut nödvändigt. Jag kommer aldrig komma ikapp annars. Hur många böcker har du? Det låter som du har en hel del!

   Radera
  2. Book Collector säger att jag har 1180 fysiska böcker i hyllorna och av dem är 321 olästa.

   Snart kommer jag att kunna ge bort 20 böcker till, så snart jag läst ut serierna av Kjell Eriksson och Anna Jansson, men det räcker fortfarande inte...

   Radera
  3. Oj, jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. Det var en otrolig mängd böcker! Men vad få som är olästa i förhållande till hur många du faktiskt har! Imponerande! :)

   Radera
 4. Minns känslan när jag för många år sedan började.
  Det tog tid att bearbeta men så insåg jag att böcker finns alltid kvar, visst, jag kan inte bara sträcka ut handen och ta den jag vill ha men på biblioteket finns den eller antikvariatet.. men det har aldrig hänt. Jag har aldrig saknat någon bok jag gett vidare, visst har jag stött på någon i en hylla på biblan och läst om den med glädje men habegäret är borta. Numera ger jag böcker vidare direkt när jag läst klart.
  Helena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska försöka anamma den filosofin lite mer! :)

   Radera