8 februari 2018

The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald

Titel: The Great Gatsby
Författare: F. Scott Fitzgerald
Bindning: Pocket
Sidantal: 168
Förlag: Collins Classics
Utgiven: 2010 (1925 original)
Betyg: 4,5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Invited to an extravagantly lavish party in a Long Island mansion, Nick Carraway, a young bachelor who has just settled in the neighbouring cottage, is intrigued by the mysterious host, Jay Gatsby, a flamboyant but reserved self-made man with murky business interests and a shadowy past. As the two men strike up an unlikely friendship, details of Gatsby's impossible love for a married woman emerge, until events spiral into tragedy.Regarded as Fitzgerald's masterpiece and one of the greatest novels of American literature, The Great Gatsby is a vivid chronicle of the excesses and decadence of the "Jazz Age", as well as a timeless cautionary critique of the American dream. "

Min kommentar
Under läsningens gång kommer jag på mig själv att bli melankolisk av flera anledningar; dels för att språket i den här boken är från en svunnen tid och böcker idag skrivs inte med den här typen av språk längre. Men handlingen är också melankolisk, det kommer att inträffa tragiska händelser det förstår jag, och texten bygger sakta upp en känsla av att situationen är ohållbar. Situationen får sedan sitt klimax, och det är inte alltid som jag tänkt mig. Vad hände med hundvalpen? Det är något som gick mig förbi, språket är invecklat och vackert men ibland också på en nivå som jag kämpar med. Det är också melankoliskt eftersom jag ser en tidsepok med dess charm och synsätt som jag aldrig kommer att få se eller uppleva, och det tycker jag också kan vara en sorg. Speciellt när man läser om det från Fitzgeralds synvinkel. Jag fäster mig speciellt mycket vid vad som anses vara god sed, hur viktigt det är att bete sig korrekt och hur hårt samhällets sociala stadgar håller människor inom en tajt ram. Det hade varit spännande att få uppleva något sådant, men jag uppskattar verkligen de sociala ramar vi har idag. Jag förstår verkligen också hur det här kan vara kritik mot den amerikanska drömmen, om att skapa sin egen lycka och sedan få allt man önskar. Men blir det verkligen så? Och vad krävs för att göra sin egen lycka? Alla kan inte vinna miljoner på lotto.

Summeringen i slutet av boken är klockren, den beskriver hur en del människor lutar sig mot sina pengar och sedan går vidare med sina liv. Oavsett vad som hänt. Det blir en brutal sanning i sammanhanget och den träffar mig rakt i hjärtat, kanske för att jag för inte så länge sedan läste en bok om det kapitalistiska samhället och hur vi säljer oss själva. Vilken anledningen än är så gör den stort avtryck och melankolin är kvar. Boken hade gärna kunnat få vara hundra sidor till, det är så mycket mer jag vill veta.

Summeringen blir att det är en bra bok, med framförallt ett vackert språk som inte lämnar mig oberörd. Jag började med ströläsning som snabbt eskalerade till sträckläsning. Rekommenderas.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

2 kommentarer:

  1. Ska absolut läsa den här någon gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var verkligen inte vad jag väntat mig! :) Hoppas du kommer gilla den!

      Radera