2 februari 2018

Brev till en nybliven förälder - Chimamanda Ngozi Adichie

Titel: Brev till en nybliven förälder
Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Binding: E-bok
Sidantal: 79
Förlag: Albert Bonnier
Utgiven: 2017
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Kära Ijeawele. Vilken lycka. Och vilka fina namn: Chizalum Adaora. Hon är ljuvlig.

Så inleder Chimamanda Ngozi Adichie sitt brev till en väninna som just fått en dotter. Ett varmt och inspirerande brev som består av femton råd till nyblivna föräldrar. Vad är en feministisk förälder? Hur ser ett jämställt föräldraskap ut? Hur lär man sitt barn att bli tryggt i sig själv och inte låta sig begränsas av andras förutfattade meningar?

Adichies råd utgör en nyanserad och kärleksfull påminnelse om hur viktigt det är att vi tar ansvar för de värderingar vi förmedlar till nästa generation.

Med Brev till en nybliven förälder följer Chimamanda Ngozi Adichie upp succén med Alla borde vara feminister, ett personligt manifest som 2015 delades ut till samtliga gymnasieskolor i Sverige, i ett projekt initierat av Sveriges Kvinnolobby och Albert Bonniers Förlag."


Min kommentar
I dagens samhälle peppras föräldrar med hur de ska vara och hur de ska göra, och här kommer ännu mer. Men istället för att kännas nedtryckande så känns det här faktiskt som att det öppnar en del dörrar och ger föräldraskapet mer möjligheter. Någon som har läst boken och som kände samma sak?
Det finns tydliga tips och råd, hur skapar vi självständiga individer som är omhändertagande utan att det blir på deras egen bekostnad och till mannens fördel hela tiden? Att ge barnen möjligheter inom en schysst ram känns ju som en bra men vag målsättning, här finns bra idéer kring hur en aspekt av ramen kan formas.

Som Chimamanda själv skriver så är det ingen garanti, hur bra man än följer alla råd, att barnen blir som föräldern tänkt. Men alla får göra så gott de kan, en förälder kan ju skapa en bra grund att stå på. Resten blir ju upp till individen och samhället att avgöra.

Enkelt, konkret och tankeväckande. Rekommenderas!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar