20 februari 2018

Härskarteknik: den fula vägen till makt - Elaine Eksvärd

Titel: Härskarteknik: den fula vägen till makt
Författare: Elaine Eksvärd
Bindning: Pocket
Antal sidor: 216
Utgiven: 2014
Förlag: Månpocket
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Boken Härskarteknik har hittills sålt i över 125 000 exemplar. I den här nyutgåvan har härskarteknikerna blivit fler och tipsen för att hantera besvärliga typer ännu vassare. Den nya ”martyrmetoden” avslöjar de inte helt ovanliga personer som manipulerar sin omgivning genom att spela på skuldkänslor och agera martyr.

Härskarteknik handlar inte bara om män som förtrycker kvinnor eller chefer som missbrukar sin makt. Tvärtom är det något som vi alla, oavsett kön, ålder och position, använder mot varandra. Problemet är att de flesta inte vet om det. Här får vi hjälp att sätta fingret på när och hur det sker.

Elaine Eksvärd definierar åtta huvudtyper av härskartekniker och exemplifierar med människors egna berättelser. Hon delar även med sig av egna erfarenheter och föreslår med humor och värme hur vi ska tackla jobbiga situationer. I den här reviderade utgåvan finns helt nya exempel och retoriska knep. Alla som lider av nationalsyndromet konflikträdsla har nu en handbok i hur man säger besvärliga saker snyggt, men också hur man genomskådar de fula typerna. Tänk på att det bästa sättet att bevara en konflikt är att inte ta den."


Min kommentar
Det tog över en månad för mig att ta mig igenom den här boken, bitvis så "sträckläste" jag. Jag skriver "sträckläste" lite ironiskt eftersom facklitteratur i min värld anses som sträckläst om jag tar mer än 10 sidor åt gången.

Mycket som Eksvärd skriver behöver funderas över, och sedan testas i verkligheten. Och att ta mod till sig att konfrontera någon som utövar en härskarteknik är inte lätt. Men jag kan med glädje säga att jag gjorde det, jag tog diskussionen och det gick ganska bra. Mycket mer övning kommer dock att behövas.

Boken är lättläst, lätt att förstå och för mig är exemplen kring hur olika konversationer ska styras om det bästa, det finns konkreta tips som gör det lättare att applicera i verkligheten. Boken är skriven på ett lättillgängligt sätt, med många utlämnanden kring författaren själv vilket visar på erfarenheten från vilken författaren talar. Mycket bra, läskigt antar jag för författaren, men ack så viktigt för mig som läsare. Antagligen är det strategiskt för att det ska bli lättare för läsaren att kunna se sina egna brister och kunna utveckla sig, men det är bra och fungerar så oavsett anledning är jag tacksam. En omläsning kommer krävas för att jag verkligen ska kunna ta till mig allt, och den omläsningen ser jag fram emot.

Konstruktiv, lätt att ta till sig och välskriven. Rekommenderas!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

2 kommentarer:

  1. Måste ta tag i den här snart! Fick den av en kompis och behöver verkligen läsa den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var verkligen användbar, jag har inte insett hur många som använder härskarteknik i min omgivning. Nu kan jag inte sluta se det.

      Radera