3 oktober 2014

Monogrammorden - Sophie Hannah

Titel: Monogrammorden
Författare: Sophie Hannah
Originaltitel: The Monogram Murders
Serie: Hercule Poirot #43
Bindning: Inbunden
Sidantal: 364
Förlag: Bookmark
Utgiven: 2014
Betyg: 4 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Lagom till Agatha Christies 125-årsjubileum släpps den första nya Hercule Poirot-romanen på 39 år. Den brittiska deckarförfattarinnan Sophie Hannah handplockades till uppdraget att skriva denna spännande återkomst.
London, 1920-tal. Under sin sedvanliga torsdagsmiddag på Pleasants Coffee House råkar Hercule Poirot på Jennie. Hon är jagad, rädd och påstår att hon kommer att bli mördad, men att mordet på henne är det enda sättet att skipa rättvisa.

Samma kväll inträffar tre mord på det eleganta Bloxham Hotel. Tre offer påträffas i tre olika sovrum vart och ett med en manschettknapp med ett monogram i munnen.

Inga fans lär bli besvikna när Hercule Poirot återvänder i en ny elegant pusseldeckare. I Monogrammorden briljerar den älskade detektiven med sitt knivskarpa öga för detaljer och intuitiva förståelse för det människliga psyket.
"

Min kommentar
När jag var halvvägs genom boken så sträckläste jag som en galning och tänkte "Det blir en klockren 5a i betyg av den här!", men sedan kom upplösningen (varade i mååååånga sidor) och jag bara kände "mäh". Mycket kändes väldigt Agatha Christie, men inte upplösningen. Christe får komplicerade saker att bli enkla i slutändan, här var det nästan för rörigt för att orka med. Sedan hjälpte det ju inte att jag klurade ut en stor del av gåtan ganska tidigt i boken.
Det låter som en massa ris, men det kommer ros också.

Hannah har ett sätt att skriva som är följsamt och behagligt för läsaren, jag njöt av stilen. Översättaren har gjort ett fantastiskt jobb! Gåtan är invecklad och det fanns en hel del tankeverksamhet bakom. Karaktärerna målades ut på ett helt fantastiskt sätt, ett mycket stort plus till det med, de kom verkligen till liv på ett sätt som jag inte ser så ofta i andra böcker.
Sedan får vi ju inte glömma den solklara sträckläsningsvarningen, det gick inte att sluta läsa efter en viss punkt. Det kändes som om Christie stundtals hållit i pennan, eloge till författaren för det.

Boken var inte klockren, det är trots allt stora skor som ska fyllas ut, men den rekommenderas varmt!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar