14 juni 2018

När mänskligheten var ett misslyckat hajbett från att bli svensk - Kari Melander

Titel: När mänskligheten var ett misslyckat hajbett från att bli svensk
Författare: Kari Melander
Bindning: Häftad
Sidantal: 304
Recensionsexemplar
Förlag: Solentro
Utgiven: 2018
Betyg: 3 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"I gränslandet mellan det sannolika och osannolika blomstrar godset Bankebro under Sörmlands klara himmel. Överklassynglingen Kevin von Tratt faller från elitens gräddhylla till en oväntad anställning som dräng på herrgården. Karriären får en spirande nystart i samvaron med drängkollegan och självlärda tekniksnillet Roger Larsson, bondefamiljen Lindgren, alpackauppfödaren Svea Rizell och hennes fru, Porschespecialisten Johanna Brecht. Drängsysslorna varvas med befrielsearbete i Norrlands lingonskogar, popturné i Tokyo, modeaffärer i Paris och fredsinitiativ i New York. Bland annat. Kevin von Tratt upptäcker att han trivs och Bankebro börjar kännas mer som ett hem än en arbetsplats. Ordet idyll ligger nära till hands. Men, det finns ju alltid ett men. Oförklarliga meddelanden blixtrar förbi på internet, laddade med diffusa hot som i en gastkramande thriller. Oönskad ondska i vardagen. Hackerattackerna har globala dimensioner och manifesterar en överjordisk datorkompetens. Vilka, eller vad är 4 AV? "

Min kommentar:
Det är alltid något speciellt när en författare tar kontakt med en direkt och undrar om just deras verk kan vara något för en. Det sätter en viss press. Och skapar nyfikenhet.

Titeln var lång, omslaget avvikande och baksidestexten obegriplig. Jag kunde inte för mitt liv få grepp om vad boken skulle handla om. Och efter att ha läst den vet jag inte om jag kan säga att jag har blivit klokare, hur ska man kunna beskriva den här boken för andra? Jag börjar förstå problemet med att skriva en beskrivande baksidestext, det här är inte som någon annan bok jag någonsin läst tidigare. Det är underhållande men framförallt skruvat. Osannolikt och galet. Språket är i en klass för sig och känns unikt i jämförelse med så många andra författare, det är lite som när artister har ett unikt sound som sticker ut. Det närmaste jag kan komma att beskriva det är att säga att jag vet när jag läser en Håkan Nesser, och jag kommer veta om jag läser en Kari Melander.

Jag kan rekommendera recensionen som Lexie skrivit på Tusen sidor, jag kan inte beskriva det bättre än hon gör!

Jag vet ännu inte om det här var en bok för mig, det kommer ta ett tag att smälta allt det skruvade och komma fram till vad det är som jag faktiskt läst. Men visst var det underhållande!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar