1 juli 2015

Percy Jackson and the Lightning Thief - Rick Riordan

Titel: Percy Jackson and the Lightning Thief
Författare: Rick Riordan
Serie: Percy Jackson and the Olympians
Sidantal: 400
Bindning: Häftad
Utgiven: 2010
Förlag: Puffin Books
Betyg: 4 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Half boy. Half God. All Hero. Look, I didn't want to be a half-blood. I never asked to be the son of a Greek God. I was just a normal kid, going to school, playing basketball, skateboarding. The usual. Until I accidentally vaporized my maths teacher. Now I spend my time battling monsters and generally trying to stay alive. This is the one where Zeus, God of the Sky, thinks I've stolen his lightning bolt - and making Zeus angry is a very bad idea."

Min kommentar
Jag vill lika den här boken med Harry Potter, jag vet att många hämtar efter andan när jag skriver det. Harry Potter har ju nästan fått religiös bokstatus. Men det finns tydliga paralleller: en pojke som är ovanlig utan att han vet varför, en tjej- och en killkompis, de åker på äventyr och träffar övernaturliga varelser. Den ena handlar om magi, den andra om grekisk mytologi. Det finns många saker som jag tycker är samma, bara med en liten skillnad i upplägget. Men missförstå mig rätt, jag tycker det är riktigt bra. Jag gör jämförelsen som en komplimang.
Boken är välskriven och spännande. Jag gillar verkligen när en författare tar något som kan anses som sorgligt, tabubelagt eller skämmigt och gör det till en del av en superkraft. Harry var föräldralös och bodde i en skrubb. Percy har aldrig träffat sin pappa och har ADHD. Båda är killar som har det svårt i början av sitt liv men där livet sedan får en otrolig vändning till det bättre och mer äventyrliga. Jag ser det som ett sätt att ge hopp till barn som kanske inte har det så lätt i alla situationer.
Men, det finns ett men. Återigen är det en pojke i huvudrollen. Med en tjej- och en killkompis. Tjejen är stentuff i och för sig, men jag hade gärna sett en tjej i huvudrollen istället. Jag har faktiskt tröttnat på det stora antalet män i litteratur, och män som skriver om män.

Jag gillar handlingen och det stora mytologiska inslaget där det är en bonus om man har en hum om grekisk mytologi (får jag rekommendera serien Xena - Warriorprincess?), men det är riktigt intressant även om det inte finns några förkunskaper. Återigen, det fanns många kvinnor i den grekiska mytologin och jag hade önskat att det kom fram mer av dem i böckerna. Men vem vet, det kanske kommer i de senare böckerna?

Kort sagt: en bok med Harry Potter-känsla som rekommenderas!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON

2 kommentarer:

  1. Kul, jag beställde hela serien igår från adlibris så har ett härligt paket att se fram emot. Men jag håller med dig, fram för mer Xena i litteraturen! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter riktigt härligt! Där har du sommarläsningen räddad ;) Ja, det skulle verkligen inte vara fel :)

      Radera