4 maj 2014

Bridget Jones dagbok - Helen Fielding

Titel: Bridget Jones dagbok
Författare: Helen Fielding
Originaltitel: Bridget Jones's Diary
Serie: Bridget Jones #1
Bindning: Pocket
Sidantal: 295
Utgiven: 2000
Förlag: Egmont Böcker
Betyg: 4 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"32 år gammal och fortfarande singel, bestämmer sig den kedjerökande, ständigt bantande och karlfixerade Bridget för att återta kontrollen över sitt liv - hon börjar skriva dagbok. Resultatet blir en provokativ hyllning till allt som gör livet värt att leva: sex, mat och karlar. Och så det här med karlarna? Det varje kvinna djupt inom sig vet är att hon aldrig vet sitt eget bästa när det gäller män. Bridget har gått i fällan många gånger, men nu MÅSTE hon bara hitta den rätte, innan det är dags för pensionen. Bridgets snygge, något sliskige, men ändå attraktive chef visar sig plötsligt intresserad och Bridget vädrar morgonluft. Samtidigt slänger tråkmånsen Mr Darcy trånande blickar efter henne. "

Min kommentar
För det första tycker jag att beskrivningen till den här boken (se ovan) är missvisande. Det känns inte som om den gör boken rättvisa. Jag skulle vilja säga att boken handlar om en typisk kvinna, som oroar sig för livet och alla dess måsten och olika påhopp. Hon oroar sig för sin vikt, hur hon lever och hur hon framstår bland annat. Kort sagt är hon en väldigt mänsklig människa och ibland är igenkänningsfaktorn plågsam. Brist på självkänsla har nog drabbat alla åtminstone någon gång, och det kan vara förödande. Jag tycker ändå om Jones och hur hon tar sig igenom både det ena och det andra.

Jag såg filmen för länge sedan och tyckte det var en rent utsagd plågsam upplevelse och har dragit mig för att läsa boken av rädsla för att det skulle bli samma otroligt pinsamma känsla i boken som i filmen. Turligt nog hade jag absolut inget att vara orolig för, boken var bra och välskriven, huvudpersonen lätt att sympatisera med och den kändes... verklig, träffande och en plågsam påminnelse om hur långt man ibland kan gå för att vara andra till lags.

Vissa stycken blev lite utdragna och det blev inte någon riktig sträckläsningsvarning på den. Därav det något lägre betyget, men den är läsvärd och jag föstår verkligen varför den blivit älskad av så många. Rekommenderas!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

6 kommentarer:

 1. Läste den och gillade den när den kom men filmen är helt pinsamt dålig... såg att det kommit en tredje bok i serien nu men har inte läst den.
  Kan tipsa om Sofie Sarenbrant senaste "Visning pågår", läste den i veckan och den var mkt bra!
  Helena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att det finns fler som inte gillade filmen! Jag är lite nyfiken på fortsättningen i serien men tror att den kommer få vänta ett litet tag till :)
   Tack för tipset!

   Radera
 2. Jag har Bridget jones hemma men har inte vågat läsa den pga beskrivningen, för filmen är ju väldigt speciell. Men nu ska jag ge den en riktig chans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig precis, men den är väl värd chansen! :)

   Radera
 3. Kul att läsa din recension! Jag håller på med den nu och gillar den inte alls, tyvärr. Jag älskar filmen och därför ville jag läsa boken, vilken för ovanlighetens skull är sämre än filmen tycker jag, haha. Dessutom är översättningen så dålig att jag funderar på att göra min egen, haha! Ångrar så att jag inte läste den på engelska. Har kommit ungefär halva nu och ska ta mig igenom den, den kanske får sig ett upplyft - vem vet? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha så olika man kan vara! Jag tycker ju precis tvärt om, klarar inte av filmen men gillade boken :P Översättningar brukar ju ofta vara sådär tyvärr, hoppas du tycker bättre om boken mot slutet! :)

   Radera