25 maj 2014

Jane Austen-klubben - Karen Joy Fowler

Titel: Jane Austen-klubben
Författare: Karen Joy Fowler
Originaltitel: The Jane Austen Book Club
Sidantal: 258
Bindning: Pocket
Utgiven: 2006
Förlag: Norstedts
Betyg: 4,5 av 5

Baksidestext:
"Jane Austen-klubben är Jocelyns idé. Själv brukar hon föredra sina hundar framför människor, men bestämmer sig trots det för att samla sex personer, fem kvinnor och en man, för att en gång i månaden diskutera Jane Austens böcker. Men det blir istället sina egna liv de pratar med om under de sex månader de möts: äktenskap testas, kärleksaffärer inleds, ungdomssynder avslöjas och livsdrömmar blottläggs. 

Tillsammans utgör de en udda grupp människor i Kalifornien som inte vet mycket om varandra när bokcirkeln bildas. Men långsamt avslöjas alltmer om deras liv och innersta önskningar och de mest oväntade relationer uppstår. "

Min kommentar
Den här boken var så mysig, jag ville aldrig att den skulle ta slut. I boken får man följa flera härliga människor och långsamt lära sig mer om dem och varför de är där de är i bokens nutid. Även om jag inte håller med om en del eller kanske tycker något är rakt ut dumt eller värt en fysisk motdemonstration så kan jag förstå karaktärerna, de verkar vara människor allihop och människor gör misstag och råkar ut för mindre roliga saker med jämna mellanrum.
Jag önskar jag förstått franska och läst alla Austens böcker som avhandlas, det hade nog gett min läsning det där lilla extra som skulle ha gett boken full pott. Som det är nu så är det en välskriven och mysig roman som snubblade på målsnöret för det femstjärniga betyget, men bara med en hårsmån.
Det har tagit lång tid att läsa boken och det hade gärna kunnat få ta längre tid, den var så genuint trevlig att lägga sig ner med efter en lång dag i det vanliga livet.

Så kort sagt var det en roman med trevliga och trovärdiga karaktärer och en behaglig historia med ett bra språk. Kul med alla Austen-referenser, speciellt om man läst ett par av Austens böcker innan. Den rekommenderas!

*Bonusfakta: I boken talas det om afrikanska lejonhundar, det är ett annat namn för Rhodesian ridgeback.

Finns på engelska hos Adlibris, Bokus och CDON.

8 kommentarer:

 1. Jag har filmen hemma och gillar den verkligen man kanske skulle våga sig på boken också? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade precis glömt bort att den blivit filmatiserad! Den måste ses! Testa väl, själv har jag haft mindre bra upplevelser när det gäller att se film och sedan läsa boken, men inte alltid! Hoppas detta är en av de bra fallen :)

   Radera
 2. Har sett och gillar filmen, kanske dags att läsa boken nu!
  Helena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men varför inte? Testa kan man ju alltid! :)

   Radera
 3. Tycker jättemycket om filmen men har inte läst boken än. Förhoppningsvis tar jag tag i det snart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir jag jättesugen på att se filmen, om du läser boken så ska jag ta tag i filmen ;)

   Radera
 4. Å, vilket fint boktips! Det låter som en bok jag verkligen skulle gilla! Och förmodligen filmen likaså. Men först boken i så fall. Tack för tipset! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var supermysig, lite jobbig känslomässigt emellanåt men annars kanon :) Kul att kunna tipsa!

   Radera