6 april 2012

När skönheten kom till Bro - Anna Jansson

Titel: När skönheten kom till Bro
Författare: Anna Jansson
Serie: Maria Wern #13
Bindning: Inbunden
Sidantal: 286
Utgiven: 2012
Förlag: Norstedts
Betyg: 2 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Medeltidsveckan pågår i Visby. I Sankt Clemens ruin har ett hemligt teatersällskap intagit scenen nattetid. En dubbelgrav från 1100-talet där en ung kvinna och en äldre man vilar står i centrum. Paret har blivit brutalt mördade, nedhuggna i sömnen. Historien upprepar sig i teaterföreställningen. För att bli invigd måste Malva, sexton år, tillbringa natten i graven och sedan ta sig ut av egen kraft.

Ledare för teatern är Botel, en osteologistuderande som blivit helt besatt av Malvas skönhet och av dubbelgravens gåta. För att avsluta sin D-uppsats måste han lösa mysteriet med vilka de var. Kvinnan ligger på den förnämsta platsen. De är fattigt klädda, men har båda blivit begravda som furstar. Spåren leder till Roskilde och sedan vidare till ett hemligt militärt arkiv på Gotland.

Maria Wern blir uppsökt av Malvas far Mikael, som är orolig. Han berättar att hans hustru Blenda ligger i koma på ett vårdhem sen hon för ett år sedan blivit påkörd av ett rattfyllo. Ingen har sett Malva sen onsdagen då hon hälsade på sin mor på Katarinagården. Botel blir anklagad för att ha med Malvas försvinnande att göra. Den enda han egentligen känner på Gotland är moster Hedvig, men hon har fullt upp med sin politiska karriär. Tre nornor har spunnit trådarna i hans livsväv: mamma Gullan, moster Jullan och Hedvig.

När skönheten kom till Bro är den trettonde boken i Anna Janssons populära serie om Maria Wern, som den här gången får sätta mycket på spel för att lösa Malvas gåta.
"

Min kommentar
Ett nytt fall för Maria Wern. Jag har sett serien på TV och tyckte att eftersom den var bra så kunde ju inte böckerna vara så tokiga heller. Så jag gav Anna Janssons senaste en chans.

Detta är Anna Janssons 13:e bok i serien om Maria Wern. Kommer jag läsa en till? Kanske, men inte för att få del av mer deckarspänning utan för att få reda på hur saker fortskrider i Maria Werns privatliv.
Storyn i den här boken var rörig, det var många personer (en del med liknande namn, för att inte tala om att en del hade andra namn när de var på lajvet) och många händelser där flera var inblandade och släkt med varandra eller bara bekanta. Det var helt enkelt för mycket att hålla reda på.

Anna Jansson har uppenbarligen gjort en del research för den här boken, sånt gillar jag för det brukar ge en ny dimension av trovärdighet åt historien. Men här blev det som en bi-historia som inte riktigt kom fram med sin fulla potential.
Research är bra, men om man ska få till det på ett riktigt bra sätt (som till exempel Dan Brown eller dylikt) så måste man lägga ner mer tid på boken, det blir inte samma kvalité om man måste massproducera böckerna i ett högt tempo. Då kan det hellre få gå längre tid mellan varje boks utgivning.

Jag irriterade mig också på förhållandet mellan den här boken och filmerna som man sett om Maria Wern, ursäkta svenskan men har hon legat med alla på polismyndigheten? Nej, det har hon såklart inte men det känns lite konstigt att hon går förbi Patrik (som hon haft ett förhållande med), Per (han är gift och hon har varit hans älskarinna vad jag förstår) och sedan tänker hon på Krister (hennes exman som jag trodde var död (efter vad man sett i tv-serien) men som tydligen är i Dubai?).

Boken har självklart sina goda sidor också, men de kommer lite i skymundan då jag hade så höga förväntningar efter att ha sett tv-serien.

Jag är ledsen, Anna Jansson, men detta blev ingen favorit. Det var den första boken jag läste och jag befarar att det kan bli den sista.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar