3 april 2012

Jag kan se i mörkret - Karin Fossum

Titel: Jag kan se i mörkret
Författare: Karin Fossum
Originaltitel: Jeg kan se i mörket
Bindning: Inbunden
Sidantal: 222
Utgiven: 2012
Förlag: Forum
Betyg: 2 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Han är en mitt ibland oss - och han är en potentiell mördare

Riktor är en man med inrutade vanor. På dagarna arbetar han på ett äldreboende med mycket gamla och sjuka människor. Utåt sett tycks han vara den perfekte, omtänksamme vårdaren, men när ingen annan ser plågar han de äldre. Bara lite, så att det inte lämnar synliga spår, men tillräckligt kännbart för att väcka rädsla när han närmar sig.

På kvällarna går Riktor hem till sitt hus. Han bor ensam, äger ingen tv och får aldrig besök. När han är ledig sitter han på en parkbänk nära arbetsplatsen och iakttar olika personer med cynisk blick. Han förutsätter att ingen av dem går att lita på, och att det kommer att gå illa för dem alla. En dag efter jobbet går han en långpromenad och blir vittne till en dramatisk händelse. En skidåkare ute på isen åker ner i en vak. Mannen kämpar för sitt liv men sjunker till slut och drunknar. Riktor står stilla och ser på, adrenalinet börjar pumpa genom kroppen, men han gör inget för att hjälpa skidåkaren.


Av en slump blir Riktor bekant med Arnfinn, en äldre herre i parken. Han bjuder hem Arnfinn och något som liknar vänskap utvecklas. Tills den kväll då han kommer på Arnfinn med att stjäla pengar ur hans plånbok. Plötsligt brister något inombords. En livslång, inkapslad vrede flammar upp.

Jag kan se i mörkret är en roman med krypande spänning och knivskarp psykologisk skärpa. Han är en mitt ibland oss och han är en potentiell mördare.
"

Min kommentar
När jag började läsa boken så funderade jag på att låta bli efter bara ett par sidor, den var helt enkelt obehaglig. Jag kände mig otroligt illa berörd.
Men jag hängde i och läste ut den till slut, det gick ganska fort.

Det var svårt att överträffa de första sidornas obehag, jag kände nästan att resten av boken blev lite förutsägbar och platt. Det fanns ingen tid att andas, det var hela tiden någonting och det är inte alltid bra när man läser böcker.

Nja, det här blev ingen ny favorit. Det fanns helt enkelt så mycket mer (och mindre) som man hade kunnat göra med den. Jag hade förväntat mig mer av en så rutinerad författarinna.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

1 kommentar:

  1. Jag har aldrig läst något av Fossum faktiskt men kanske borde göra det!

    SvaraRadera