14 januari 2015

Mera vego: Mat för hela familjen - Sara Ask och Lisa Bjärbo

Titel: Mera vego: Mat för hela familjen
Författare: Sara Ask och Lisa Bjärbo
Sidantal: 151
Bindning: Inbunden
Utgiven: 2014
Förlag: Ordfront
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"I en tid då rapporterna om sambandet mellan världens köttproduktion och det växande klimathotet duggar tätt börjar allt fler blickar lämna charkdisken och söka sig mot grönsakshyllan. Men för många slutar det vid den där sneglingen. För vad sjutton lagar man, när man ska laga vegetarisk mat? Kommer alla att bli mätta? Kommer barnen ens vilja smaka?
I Mera vego finns 60 familjeanpassade vegetariska recept, indelade i kapitel som baserar sig på tillagningstid. Här finns rätter som tar max 20 minuter att laga en stressig torsdag efter jobbet. Men också vardagsrecept, för alla som kan tänka sig att lägga en dryg halvtimme på middagen. Och helgrätter, som kräver lite mer, men som blir desto lyxigare. Dessutom får du recept på vegetarisk plockmat, bra mellanmål, goda efterrätter och mängder av praktiska tips.

Mera vego vänder sig till alla som behöver vegetarisk matlagningsinspiration. Oavsett om du har som mål att din familj ska skippa köttet lite då och då, eller om du redan lagar massor av vegetarisk mat men är trött på dina gamla recept, så är den här kokboken en färgglad, fullmatad och snygg inspirationskälla i ditt kök. Mera vego åt folket!

Sara Ask är barndietist, matskribent och föreläsare med lång erfarenhet som receptskapare, bland annat för tidningen Vi Föräldrar. Lisa Bjärbo är journalist, författare, bloggare och förälder till två små kräsna vegetarianer.
"

Min kommentar
Min första tanke när jag öppnade boken och sakta bläddrade var: Jag vill laga allt. Allt. Det finns i stort sett inte ett enda recept som jag inte finner tilltalande (dubbel negation, förlåt mig). Alla recept ser så goda ut!
Stort plus till de små rutorna som säger precis hur maten kan göras veganvänlig. En del recept är inte vegetariska utan innehåller ägg och mjölkprodukter, men rutorna är förutseende och visar hur justering kan göras. De veganvänliga rutorna finns på många recept, så det är väl förberett för vilken typ av matläggning man har.
Stort plus också till frågor-och-svar-delen som finns i början av boken, där det finns lite enkla svar på om man behöver oroa sig för mängden protein vid vegetarisk kost och så vidare. Himla smart.

I boken igenom finns också små faktarutor om livsmedel, tex nötter, vitlök och hur man marinerar tofu. Det gör boken lite utbildande också, vilket känns välbehövligt som nybliven vegan/vegetarian.

Saknar kompletteringen för hur man ska lyckas göra tex veganska brownies, lite småsaker sådär. Men när man väl börjar komma in i vegankosten så hittar man ju no-egg och sojamjöl som kan ersätta till exempel. Kakdelen var lite tunn, men kompenseras av den fantastiska matdelen av kokboken.

Jag blev speciellt förtjust i pannkakorna, allrahelst de med lite sojamjöl i. Så goda och mättande! Lasagnen var god men kommer kompletteras med lite chili nästa gång. Bönburgarna var neutrala och goda. Riktigt inspirerande recept överlag och jag har ännu inte blivit besviken på något recept som jag testat.
Jag gillar Astrid och Apornas Perfekt Pizza om man ska ha något ostliknande på gratänger eller på pizza, så det är mitt tips för en del av recepten där ost ingår.

Rekommenderas! Speciellt för nyblivna vegetarianer eller de som bara vill byta ut någon maträtt i veckan, det är inspirerande och enkla recept som alla kan göra.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

4 kommentarer:

 1. Jag älskade denna överlag med! Tjoohoo, liksom! Äntligen mycket att inspireras av i EN OCH SAMMA BOK! (; (:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den bra?! :-) så nöjd!

   Radera
 2. Svar
  1. Ja visst är det snyggt! Där är det någon som tänkt till :-)

   Radera