5 januari 2015

Kunskapens frukt - Liv Strömquist

Titel: Kunskapens frukt
Författare: Liv Strömquist
Sidor: 139
Bindning: Häftad
Utgiven: 2014
Förlag: Galago
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Liv Strömquists nya seriealbum Kunskapens frukt handlar om det som brukar kallas för det kvinnliga könsorganet. Vad är det för något? Och varför har mänskligheten ett så extremt osoft, bordelineartat love-or-hate-relationship med just denna mänskliga kroppsdel?
I en brokig mosaik bestående av gamla greker, stenålderskvinnor, Sigmund Freud, Magnus Uggla, prinsessan Törnrosa, hinduistiska gudinnor, Dogge Doggelito, biologiböcker och Stig Larsson försöker Liv Strömquist knåpa ihop en bild av det organ som Gustave Coubert kallade "Världens ursprung".

Albumet innehåller också den fullständiga, 40 sidor långa mens-serien Blood Mountain, som var utgångspunkt för Liv Strömquists Sommarprogram i P1.

Liv Strömquist följer äntligen upp sina tidigare succéalbum Hundra procent fett, Drift, Einsteins fru, Prins Charles känsla och Ja till Liv!. Kunskapens frukt är en historisk analys av konstruktionen av ett könsorgan som inte bara är lärorik utan också vansinnigt rolig.
"

Min kommentar
Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är helt enkelt BRILJANT! Jag älskar den! Jag ifrågasätter en del kring om det verkligen är så enkelt som hon skriver, men respekterar hennes jobb och källförteckningen. Det var länge sedan jag kände att en bok fick mig att börja tänka så mycket som den här gjorde, jag kunde helt enkelt inte värja mig. Något som jag är glad för, jag hoppas fler kan få samma tankeställare som jag fick och väljer att tänka mer på sitt beteende och på omvärlden.

Flera gånger skrattar jag rakt ut för det är så sjukt, en del saker är genuint roliga och andra oroväckande till skrattets brant.  För det är verkligen inte rosenskimrande, det är oroande. Men det känns också hoppfullt, det går att ändra på beteenden och jag ska försöka ändra på mitt. 
En av sakerna jag ska göra är att läsa fler av hennes böcker, om de liknar den här över huvud taget så kan mitt permanenta bibliotek få flera intressanta tillskott.

Illustrationerna är fantastiska och jag älskar variationen på stil och stuk. Det hade lätt kunnat bli jobbigt layoutmässigt men jag gillar det. Tummen upp från min sida!

Klockrent 5 av 5 i betyg, och en solklar omläsningsvarning på det. Rekommenderas verkligen!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON

4 kommentarer:

  1. "Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta." ja det var PRECIS så jag tänkte både för denna och för Hur man botar en feminist av Nanna Johansson. Klockrent bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Skönt att vi är flera som hade samma reaktion. Johanssons bok har jag inte läst, men ska genast göra en mental notering att ta en närmare till på den :-)

      Radera