11 januari 2015

Förnuft och känsla - Jane Austen

Titel: Förnuft och känsla
Författare: Jane Austen
Originaltitel: Sense and sensibility
Sidantal: 327
Bindning: Pocket
Utgiven: 1811 (första) 2009 (min)
Förlag: Natur och Kultur
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Prästdottern Jane Austen (1775-1817) tillhörde den burgna engelska medelklassen, en åtminstone utifrån sett trygg och ombonad värld med tydligt utstakade gränser. Även som författare rör hon sig helt inom denna miljö, som hon levandegör med hjälp av sin skarpa iakttagelseförmåga och inträngande människokännedom.

I Förnuft och känsla, första gången publicerad 1811, kretsar handlingen kring de två systrarna Elinors och Mariannes kärleksbesvär. Elinor representerar förnuftet, hon är sansad och förmår tygla sina varma känslor, medan Marianne är impulsiv och stundom låter sig föras bortom konventionernas råmärken. Det är, som alltid hos Jane Austen, familjelivet med dess behag och avigsidor som står i centrum. Med humor och ett milt satiriskt tonfall skildrar hon vardagen i en liten värld, där alla vet allt om alla och tillvaron är sammansatt av idel småsaker, som för de inblandade ändå tycks livsavgörande.
"

Min kommentar
Jag sträckläste och ville verkligen inte sluta. Vilket fantastiskt exempel på hur en välskriven historia inte kräver så otroligt mycket action för att ändå fånga läsaren totalt. Jag upptäckte att jag värderade alla blickar, all information om uppförande och allt rörande etikett mycket högt under läsningen, kom på mig med att engagera mig ordentligt.
Marianne skall vara hjältinnan i berättelsen, men jag kan inte hjälpa att jag tycker den lotten borde falla på Ellinor, hon håller huvudet högt under de hårdaste förhållanden och struntar i sig själv till förmån för andra. Hon är otroligt altruistisk Är inte det en hjälteegenskap så säg?

Skildringarna av miljöerna och av personers karaktär och uppförande är intressant och fångar mig, det får mig att se boken som en film i huvudet medan jag läser, något som jag tycker så mycket om. Jag kan alltså inte nog lovorda den här boken, handlingen och sättet den är skriven på är klockren för mig.

Boken passade mitt sinnestillstånd helt perfekt och är också ett exempel på "rätt bok vid rätt tillfälle", det här var precis vad jag ville ha, något som såklart påverkar mitt betyg och hur mycket jag rekommenderar boken just nu. För jag rekommenderar den verkligen, det här kan vara min favorit av de böcker jag läst av Austen hittills.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON med flera, men då på engelska.

PS. Ni har väl sett filmatiseringen (länk)? Älskar den!

10 kommentarer:

 1. Åh vilket bra betyg! Då blev jag väldigt nyfiken på den här av henne :)

  SvaraRadera
 2. Absolut min favorit av Jane Austens böcker. Det finns liksom inget direkt man kan anmärka på som är mindre bra, som du säger man slukar boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig, även om jag gillade Persuasion väldigt mycket också :)

   Radera
 3. Började du inte läsa den här på engelska först? Förresten, har du sett mini-serien Sense and Sensibility från 2008? Tycker den är mycket mer trogen boken än filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick inte till en bild med det svenska omslaget, så det fick vara det engelska som syntes ett tag. Jag läste den på svenska :)
   Nej den har jag nog missat! Saknar ju en del i filmen, tack för tipset! Den ska jag definitivt spana in!! :)

   Radera
 4. Jag har inte gillat varken boken eller filmatiseringen tidigare men så läste jag Joanna Trollopes version och blev helt såld. Nu gillar jag Austens original också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trollope har jag missat totalt, ska genast spana in den. :)

   Radera
 5. Jag läste hennes Persuasion för nåt år sedan, gillade inte den boken alls så jag blev nästan lite avskräckt från att läsa hennes böcker. Men jag har ett par olästa hemma bla denna så hon kommer få en till chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Persuasion som är en av mina absoluta favoriter, hoppas du tycker bättre om Förnuft och känsla :)

   Radera