20 mars 2012

Vips så blev det liv - Bob Hansson

Titel: Vips så blev det liv
Författare: Bob Hansson
Bindning: Ljudbok
Utgiven: 2012
Förlag: Ordfront
Betyg: 2 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"På ett plan till Indien sitter en ung och övergiven Bob Hansson med ett slitet pass med några uppätna sidor. Utan visum. Men med en ivrig tro på att allt kommer att lösa sig ändå. Tänk bara så många människor som var tvungna att mötas och kopulera med varandra för att han skulle bli till! Alla dessa spermier och ägg genom tusentals år som har lett fram till just honom. Och i Indien väntar mycket riktigt hans öde. Hon heter Alak och är allt han kunnat önska sig. Ändå tvivlar han det borde finnas något mer, något större?
Bobs resa är inte slut. Den har bara börjat. Han blir både förälskad, fängslad och tvingad till tantriskt sex innan han får åka hem igen. Och i Himalaya möter han till sist en man som kommer att förändra hans liv: gurun BabaBaba.

Nästan tjugo år senare sitter Bob i ett litet hus i Småland med fru och barn och tänker tillbaka på sin tid i Indien och sin inre resa, men också på sin familj, på generationerna före honom och den osannolika slumpen att de alla möttes. Samtidigt oroar han sig för sin dotter. Vad kommer att finnas kvar av världen när hon är stor? Kommer hela det mirakel som är livet att gå om intet? Kommer blågrönalgernas hårda arbete vara förgäves?

Vips så blev det liv! är en roman om de storslagna tillfälligheter som behövs för att ett liv ska bli till och en hyllning till den underbara värld vi lever i, som i svindlande tempo håller på att gå förlorad. Det är en magisk och livsfylld bok av en av Sveriges mest egensinniga författare, som för fyrtio år sedan föddes på en båt och kom i land i en diskkorg.
"

Min kommentar
Den här tog jag mig igenom tack vare en ljudbok. Det var nog tur det, misstänker att den inte varit lika bra utan författarens unika sätt att berätta på.

Den handlar om en massa människor, och då menar jag MASSOR av människor, årtal och namn. Alla som ska spela sin roll i att Bob Hansson kom till världen.
Ja, tanken var i alla fall god! Men det blir alldeles för rörigt, det blir för många människor och för många årtal, för att inte nämna alla platser. Grundidén är bra och alla dessa livsöden är intressanta och skulle kunna utgöra stoffet för var sig en egen bok.
Delen där det bara handlar om Bob gillar jag bäst, hans insikter i livet ger mig massor och jag känner att just DET skulle jag vilja ha mer av. Inte allt annat.

Slutet är dessutom otroligt frustrerande där man inte riktigt fattar vad det var som hände. Så ledsen Bob, boken hade sina bra bitar men inte mer än så. Mycket var bara irriterande.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar