12 februari 2012

Om Gud - Jonas Gardell

Titel: Om gud
Författare: Jonas Gardell
Sidantal: 284
Bindning: Pocket
Utgiven: 2011
Förlag: Norstedts
Betyg: 4 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Människan har i alla tider förnummit något som hon uppfattat som gudomligt i tillvaron, och hon har på olika sätt försökt föreställa sig detta det gudomliga. Det vi kallar Gud utvecklades ur en mängd gudsföreställningar och bilder som olika folk och kulturer i Främre Orienten gjorde sig under en period av flera tusen år. Gud hämtar drag och egenskaper från fåraherdarnas listiga stamgudar, den hämndlystne bergsguden Jahve, kanaaneernas uråldrige kung El, drakbesegrarna Baal och Marduk, han uppenbarar sig i storm och åska och uppträder till och med understundom som demon.
Hur kan Gud vara både kärleksfull och blodtörstig? När uppkommer det eviga livet, och hur framträder djävulen? Och hur många skapelseberättelser finns det egentligen i Bibeln?

Om Gud är en bok för troende och tvivlande, den kan läsas av den bibelvane lika gärna som av sökande som ännu aldrig öppnat en bibel. I boken söker Jonas Gardell Guds spår. Följ med på en omtumlande resa, på spaning efter Gud.
"

Min kommentar
Jag har hört att Jonas Gardell lagt 12 år på "Om Gud" och "Om Jesus". Och det vill jag säga, vilket jobb han har lagt ner!

Han gör inte upp med gud, utan om bibelns olika versioner av gud. 
Han analyserar, ser till den historiska kontexten och är noga med att berätta om sitt eget ursprung och vilka "glasögon" han har när han analyserar.
För det är ju så, vi tolkas saker och ting olika baserat på var vi kommer ifrån och vad vi har haft för slags uppväxt.

Jag gillade den här boken, det som skrivs har belägg från bibeln eller andra religionsvetares böcker.
I det sekulariserade land som Sverige är idag så skapar nog den här boken inte så stor uppståndelse, men i andra länder eller på de ställen eller de grupper där man har en annan uppfattning så kan nog den här boken skapa rubriker.
För den går till hårt angrepp mot bibeln och dess olika versioner av det vi idag kallar "Gud". Allt med den enkla utgångspunkten "Hur enkelt är det att svara på om man tror på gud när det finns så många versioner av honom?".

Den här boken är väldigt bra, en tankeställare och helt klart läsvärd men jag tror att man hade kunnat göra mer med den här boken, den hade ändå kunnat gå ännu djupare och vara strået vassare i sin kritik, det hade nog läsarna klarat av. Men någonstans är det väl bra om man visar lite hänsyn också.

Den här boken rekommenderas varmt till alla som har funderingar på gud, bibeln, religionsvetenskap och tolkningar. Det är också en bra bok för att se hur människor påverkas och en del om varför vi tänker som vi gör idag.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar