19 februari 2012

Minnet av en smutsig ängel - Henning Mankell

Titel: Minnet av en smutsig ängel
Författare: Henning Mankell
Sidantal: 355
Bindning: Inbunden
Utgivning: 2011
Förlag: Leopard förlag
Betyg: 3,5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"En natt 1904 lämnar den unga svenskan Hanna Lundmark ett fartyg som ankrat i Portugisiska Östafrika. Av en tillfällighet blir hon ägare till den största bordellen i huvudstaden Lourenço Marques. Hon fylls av medkänsla för de prostituerade och hon upprörs över hur de svarta behandlas av den koloniala vita minoriteten. Men de svarta kvinnorna värjer sig för hennes försök till närhet. Mötet med Pedro Pimenta, en entreprenör i de vita människornas rädsla, och en våldsam och brutal tragedi tvingar Hanna att bestämma sig för vem hon är och vilket liv hon egentligen ska leva. Steg för steg förändras hon och växer in i en ny och oväntad roll. "

Min kommentar
Jag ska vara ärlig och säga att första gången jag såg den här boken så tilltalade den mig inte alls, och inte baksidestexten heller. Jag fick en fast åsikt om att boken säkert var dålig.

Men någonstans så kom det till mig: Henning Mankell är ju känd, han har skrivit många böcker som har varit mycket uppskattade och jag har inte läst en enda av dem. Varför inte börja med den här?

Så senare fick jag låna boken, och jag har inte ångrat mig.
Jag gillade boken, den var inte som en Stephen King där man sugs in i handlingen och nästan inte kan andas ut klokt förrän man har läst ut boken. Nej, detta var mer en sådan bok där man inte riktigt gick in så djupt som man kunde. Men samtidigt så var det en fantastisk personlighetsskildring, Mankell är verkligen duktig.

Jag sträckläste den inte och jag är fortfarande osäker på om detta kan bli en favorit eller inte. Jag tror inte det, den var bra med jag saknade det där lilla extra. Det känns ibland så känslokallt och hårt allting, men det kanske var just den känslan som Mankell ville att man skulle få.
Jag hade velat ha mer, veta var hon hamnade och resten av hennes liv, man får veta så lite egentligen. Det är lite som det är med alla människor antar jag, skulle man skriva ner allt som hänt i deras liv och vad som format dem så skulle boken bli i det närmaste oändlig.

Men den här boken rekommenderar jag, den berättar lite om hur koloniseringen fungerade och hur mörkhyade människor behandlades (jag litar på att Mankell gjort sin research). Det är en bra skildring av en kvinna som går igenom förändringar och som påverkas från olika håll. Intressant och ganska fängslande ändå. Läs den.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar