11 juli 2018

Ditt liv och mitt - Majgull Axelsson

Titel: Ditt liv och mitt
Författare: Majgull Axelsson
Sidantal: 363
Bindning: Pocket
Utgiven: 2018
Förlag: Brombergs
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Omskakande roman om familjehemligheter, skuld och de som inte fick vara med när Sverige blev världsmästare i välfärd.

Märit kliver av tåget i Lund utan att själv förstå varför. Det är över femtio år hon senast var här och hon har inte längtat tillbaka en sekund. Hit kom hon som lovande läkarstuderande på 60-talet, en tid då folkhemmet växte och blomstrade. Men på Norra kyrkogården vittnar en massgrav om en annan verklighet. Här hamnade patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa strax utanför Lund. Det var där hennes bror gick under. Han som kallades Tok-Lars, Vidundret eller Haltelyttelasse. Vad var det som hände för alla dessa år sedan? Och vem bär egentligen skulden?

Ditt liv och mitt är en berättelse om en systers sökande efter sanning och upprättelse, om dem som inte fick vara med när svenska folket blev världsmästare i välfärd. En omskakande roman om hämnd, familjehemligheter och skuld."


Min kommentar
Jag läste boken för en bokcirkel, annars hade jag aldrig läst den här boken. Och det hade varit min förlust, helt klart. Den här boken var något helt annorlunda för mig och den lärde mig massor om "det svenska folkhemmet". Det finns så mycket med Sveriges historia som jag inte visste, så mycket att skämmas över och så mycket att lära av.
Jag ser sådana likheter mellan det dubbelliv som Märit lever med sin "andra person" och det dubbelliv många lever idag med sitt verkliga liv och sitt liv på sociala medier. När det där Samvetet finns där i bakhuvudet och påtalar ens hycklande eller lögner. Allt det där som så många lever med dagligen. När man väljer något i affären som man vet att man inte borde köpa, när man lägger upp en bild på Instagram som visar perfektion när allt annat är kaos.
Kajsa var avundsjuk på Märit, på hennes hem och familj. Men den hårda sanningen är ju att allt inte är så bra som det ser ut på utsidan, och image är så viktigt att de ofta täcker för varandra i familjen. Även om de inte tycker om varandra alls, även om de faktiskt hatar varandra. Och någon som kan skaka bilden av det svenska folkhemmet elimineras, även om Lars var älskad. Värnandet om bilden av ett perfekt hem är viktigare än allt annat. Det är därför bokens upplösning är så tillfredsställande.

Jag vet inte om Märit är dumdristig eller modig när hon börjar jobba på mentalsjukhus, när hon har en så stark inre röst som hon tillskriver en annan personlighet. Enligt hennes egen definition är hon inte så långt från anstalten själv? Hon har bara "mer självkontroll" än de andra, de som syns och de som "hämtas". Hon oroas ju så över att något ska synas när hon möter läkaren, eller "konungen" som hon ironiskt nog kallar honom samtidigt som hon förminskar honom när hon jämför honom med andra.

Boken var oroande och lärorik, varför diskuteras inte detta mer? Sveriges smutsiga historia kan behöva tas fram i dagsljuset i dagens politiska klimat. I en tid när man pratar om "ogräs" och att "skicka folk dit de hör hemma" så kan det här vara en påminnelse. En påminnelse om att om man inte skäms under tiden det sker så kommer man skämmas efteråt när allt kommer i perspektiv. Jag tycker Axelsson porträtterar detta på ett fantastiskt sätt och jag kan knappt vänta innan jag får sjunka ner i fler av hennes böcker.

Rekommenderas verkligen!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

4 kommentarer:

  1. Åh jag älskade den här boken! Axelsson får till det så bra, hon skildrar den här delen av svensk historia så skickligt utifrån de karaktärer hon målar upp kring detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte hålla med dig mer! Allt kring det svenska folkhemmet och kulturen som följde med. Jag kan riktigt känna hur det var, hur de levde och tänkte. Det är ett starkt författarskap!

      Radera