22 oktober 2014

Vilda grannar; Hur vi får ett rikare djur- och växtliv omkring oss - Per Bengtson och Maria Lewander

Titel: Vilda grannar; Hur vi får ett rikare djur- och växtliv omkring oss
Författare: Per Bengtson och Maria Lewander
Sidantal: 120
Binding: Inbunden
Utgiven: 2006
Förlag: Prisma
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Bokus:
"Livsglädje inpå knuten? Den här boken handlar om konsten att få vilda djur och växter som grannar. Här ges konkreta tips om vilka holkar som fungerar för olika fågelarter eller fladdermöss, hur man anlägger en damm för grodor och planterar en fjärilsrestaurang. Vilka växter som humlorna uppskattar, hur komposten ska skötas och hur man bygger ett igelkottbo. Allt presenteras pedagogiskt med steg-för-stegbeskrivningar, foton och teckningar. Boken vänder sig till de som har en egen trädgård eller tillgång till en gemensam gård eller park, men också till balkongägare, koloniträdgårdsodlare och skolor. Ett ekologiskt perspektiv på trädgårdsskötsel gör att kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel lyser med sin frånvaro. Idén till Vilda grannar föddes hos Svenska Naturskyddsföreningen (SNF), en idéell natur- och miljöorganisation med 170 000 medlemmar. Sedan mer än 10 år har SNF arbetat för att öka mångfalden i vår närhet. Drivkraften har varit en stark övertygelse om att en rikare närnatur är bra för oss människor. Genom projektet Vilda grannar har smittsamt roliga idéer spridit sig över landet via böcker, föredrag, utställningar och visningsträdgårdar, workshops, fröpåsar och holkbyggardagar ett arbete som fortsätter än idag. Redan 1996 samlades de bästa tipsen i en bok som nu omarbetats och ges ut i en reviderad upplaga."

Min kommentar
Den här boken är mysig, inspirerande och har ett fantastiskt upplägg. Layouten är snygg och detsamma gäller bilderna och illustrationerna, här är det någon som verkligen tänkt till.
Boken är välskriven och ger riktigt bra tips för att få liv i trädgården. Den berättar om vad olika djur gillar och hur man kan ge dem ställen att bo och trivas i.
Boken är inte tjock men ger ändå en mycket bred bild av möjligheterna för ett rikare djurliv i en trädgård och innehåller också handfasta instruktioner för hur man genomför momenten (tex bygga en fågelholk för en specifik fågelart). Boken har något för alla men det underlättar såklart om man har en trädgård att jobba med.

En mysig bok som lockar fram ens inre trädgårdsmästare, snickare och landskapsplanerare på samma gång. Rekommenderas!

Boken har utgått hos förlagen och kan hittas på secondhand eller på natursajter så som Naturbarn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar