26 mars 2018

Darker - E.L. James

Titel: Darker
Författare: E.L. James
Serie: Fifty Shades as told by Christian
Bindning: Häftad
Sidantal: 576
Utgiven: 2017
Förlag: Random House
Betyg: 3 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Their scorching, sensual affair ended in heartbreak and recrimination, but Christian Grey cannot get Anastasia Steele out of his mind, or his blood. Determined to win her back, he tries to suppress his darkest desires and his need for complete control, and to love Ana on her own terms.

But the horrors of his childhood still haunt him, and Ana's scheming boss, Jack Hyde, clearly wants her for himself. Can Christian's confidant and therapist, Dr. Flynn, help him face down his demons? Or will the possessiveness of Elena, his seducer, and the deranged devotion of Leila, his former submissive, drag Christian down into the past?

And if Christian does win Ana back, can a man so dark and damaged ever hope to keep her? "


Min kommentar
Skämsläsning stod på schemat under helgen, och nu är jag färdig. Det här är andra boken i fifty shades-serien, fast från Christians perspektiv. Och det är mycket, mycket bättre än den första trilogin. Det här är mer välskrivet och det är saker som fixats till åtskilligt, inte allt uppenbarligen. Vi har fortfarande våldtäktsproblematik, problematik när det gäller vad som ska anses som normativt och att det kan ge orimliga förväntningar. Sen måste jag kasta en känga åt "åh nej vad smal hon blivit, hon äter inte tillräckligt" följt av "her petite body fits mine perfectly". Det finns så mycket som är fel.

Hade jag kunnat backa bandet så hade jag nog valt att läsa trilogin från Christians synvinkel istället för Anas. Bara för att den är bättre skriven. Men utöver det så skulle jag önska att jag helt enkelt kunde fokusera på "bättre" litteratur. Som inte känns så... enkel? Det är svårt att beskriva böcker som innehåller så många jobbiga stereotyper och som håller så hårt på normer att det känns religiöst. Vad hände med "åh det här var jobbigt, jag måste nog äta 5 kilo glass och gå upp 10 kilo". Eller "Han köpte precis företaget där jag jobbar, det här måste vi verkligen diskutera", ni vet, revolutionerande saker. Eller! Det här med att Ana så snabbt anpassar sig och för sig så perfekt i en samhällsklass hon aldrig varit i innan. Förklara det? Skulle ni känna er helt bekväma med att gå från arbetarklass till att gå in i högdjurens innersta kretsar och behöva ta det där beslutet, ni vet, vilken gaffel är för sallad? Kramas vi eller skakar vi hand? Får jag prata om vad jag åt till frukost eller måste det vara aktier och börsen?

När jag börjar ifrågasätta det så faller snabbt handlingen samman, det är ju löjligt. Så uppenbart en saga för de som vill hitta den ultimata amerikanska drömmen,för kvinnor. För kvinnor ja, för män är det något annorlunda. Där krävs en lagom motstridig kvinna med extrem sexualdrift som varar för alltid. Tro det eller ej men jag skrattar medan jag skriver, för visst blir det lite roligt? Både med handlingen och vad som händer när handlingen tas till sin yttersta spets.

Jag tror att den här serien kan analyseras sönder, både ur klassperspektiv och hur den speglar den amerikanska drömmen och vad det säger om samhället i stort. DET får i alla fall mig exalterad, men inte på sättet som boken avser.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

18 mars 2018

Dagens läsläge



Igår fick jag äntligen hem min efterlängtade fåtölj, som jag letat! Till slut blev det en gammaldags öronlappsfåtölj stor nog för att sitta med benen i kors. Tror ni jag sitter bra? Det är helt fantastiskt.

Jag fortsätter kämpa med The Little Teashop of Lost and Found, är framme på sidan 152 av 484 (31%), men det går långsamt. Boken är bra och välskriven, men den deppiga starten gjorde läsningen seg och det blir svårt att verkligen greppa tag i den med entusiasm. 
Hoppet finns dock kvar, och trots det soliga vädret så tror jag det finns utrymme för att läsa ett par sidor till idag!

15 mars 2018

Dags att söka höstens kurser!

Anmälan är öppen, jag har redan kastat mig in och anmält mig till 5 kurser som kändes oemotståndliga! Ska ni anmäla er till något? :)

14 mars 2018

Kaosutmaningen i ny tappning!


Kommer ni ihåg Kaosutmaningen från 2014? Jag gick igenom en del gamla inlägg och hittade den igen, och eftersom jag är en aning impulsstyrd så tänkte jag blåsa liv i den. Jag har skrivit om en del av punkterna och lagt in lite Girlpower-anda. Någon som vill haka på? :) Skriv en kommentar så kan jag ha lite uppsamlingsinlägg under året där jag ser hur långt alla kommit!


1. Läs en bok som har en hbtq-karaktär.
2. Läs en bok med en stad i titeln.
3. Läs en bok som är skriven av en kvinnlig författare.
4. Läs en bok med ett bakverk i titeln.
5. Läs en bok vars omslag är mestadels blått.
6. Läs en faktabok.
7. Läs en fristående bok.
8. Läs en bok med en stark kvinnlig huvudkaraktär som räddar sig själv.
9. Läs en bok med en hund på omslaget.
10. Läs en bok som har över 500 sidor.
11. Läs en bok som kommer på film under 2018 eller 2019.
12. Läs en bok av en debutförfattare.
13. Läs en bok först publicerad före år 1900.
14. Läs en bok om pirater.
15. Läs en bok vars omslag är mestadels grönt.
16. Läs en bok av en syrisk (gärna kvinnlig) författare.
17. Läs en bok med feministiskt tema.
18. Läs en bok skriven av en Nobelpristagare.
19. Läs en bok från ett land du inte kan så mycket om.
20. Läs en mindre känd bok från en välkänd författare.
21. Läs sista boken i en trilogi/serie.
22. Läs en bok med ett eller flera personnamn i titeln.
23. Läs en bok med natur-tema på omslaget.
24. Läs en bok som utspelar sig i ett land/en värld som inte finns.
25. Läs en bok som lärde dig något oväntat.
26. Läs en bok från en sydafrikansk (gärna kvinnlig) författare.
27. Läs en bok vars syfte är att förbättra (öppet för tolkning).
28. Läs en bok skriven av en svensk författare
29. Läs en bok du blivit tipsad om på en bokblogg.
30. Läs en bok som du inte äger/som du lånat.
31. Läs en bok med ett djur i titeln.
32. Läs en bok vars författare har bokstaven E i både för- och efternamn.
33. Läs en bok som utspelar sig i stadsmiljö.
34. Läs en bok först publicerad år 2011.
35. Läs en bok med en bok på omslaget.
36. Läs första boken i en trilogi/serie.
37. Läs en retelling.
38. Läs en bok på annat språk än svenska.
39. Läs en Bechdel-godkänd bok.
40. Läs en bok med mat på omslaget.

Lite känslan nu, vill bara starta och komma igång ^^ Haka på! :D

12 mars 2018

Would you rather - Booktag!

Den här hittade jag här (länk), den verkade kul! Gör den gärna du med! :) Jag gjorde den till lite av en gif-tag också, enjoy!

1. Läsa endast trilogier eller ensamma böcker?
Åh den här var tung... men jag måste skriva ensamma böcker, jag läser alldeles för mycket fakta för att kunna svara något annat. Men det är lite sorgligt är det.


2. Läsa endast kvinnliga eller manliga författare?
Feministhjärtat säger kvinnor, och det får bli mitt svar.


3. Endast handla på Akademibokhandeln eller Adlibris?
Adlibris, mest för att jag har alldeles för långt till en Akademibokhandel. Men biblioteket ska ju bli mitt nya "ställe" så det ska väl inte spela så stor roll.


4. Alla böcker blir serier eller filmer?
Oj, film. Så slipper man kanske de där extra sakerna som läggs dit som inte hör hemma. Och så blir det inte så utdraget... Även fast det finns några fails där med *Host the Hobbit host*.


5. Läsa fem sidor om dagen, eller fem böcker i veckan?
Fem sidor om dagen är realistiskt för mig på ett annat sätt än fem böcker i veckan. Även om det skulle vara irriterande att behöva avsluta efter så kort tid...


6. Bli en professionell recensent eller författare?
Författare, alla dagar i veckan!


7. Bara läsa om din 20 favoritböcker, om och om igen, eller alltid läsa, för dig, nya böcker?
Alltid nya, favoriter förblir men jag skulle tröttna otroligt fort.


8. Bli bibliotekarie eller bokhandlare?
Bibliotekarie, jag gillar tanken på att alla kan läsa oavsett ekonomiska förutsättningar.


9. Bara läsa din favoritgenre, eller läsa allt förutom din favoritgenre?
Hm... den blir svår eftersom jag har flera favoritgenrer... Så jag får nog säga favoritgenrer.


10. Bara läsa fysiska böcker eller e-böcker?
Fysiska, jag har försökt med e-böcker men de fysiska känns mer... rätt.


Hakar ni på? Skriv en kommentar så jag kan läsa era svar :)

11 mars 2018

Äta djur - Jonathan Safran Foer

Titel: Äta djur
Författare: Jonathan Safran Foer
Originaltitel: Eating Animals
Sidantal: 326
Bindning: Inbunden
Utgiven: 2011
Förlag: Norstedts
Betyg: 4,5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Varför blir kött bara billigare när allt annat blir dyrare? Varför äter vi egentligen kött? Och varför äter vi bara vissa djur och inte till exempel hundar? När Jonathan Safran Foer blev pappa började han fundera på vilken mat han skulle ge sin son. Själv hade han av och till varit vegetarian sedan han var nio år, men egentligen aldrig funderat särskilt mycket på varför. Kanske var kött något hans son behövde äta för att få i sig allt nyttigt.

Äta djur är Foers första fackbok (och enda, påstår han själv) och är lika mycket en filosofisk essä som ett upprörande reportage och en ögonöppnare för alla som någon gång funderat över vad det innebär att äta djur.

Han har intervjuat filosofer. Han har hälsat på hos den enda kalkonfarmaren i USA som låter fåglarna gå fritt utomhus, en vegatarian som föder upp köttkor och en etisk slaktare. När han hörde av sig till livsmedelsjättarna möttes han dock av tystnad, och de enda som kunde hjälpa honom att göra ett studiebesök på de riktigt stora djuruppfödningsanläggningarna var djurrättsaktivister som i hemlighet filmar och dokumenterar missförhållanden.
Det han kom fram till var att det inte är fel att äta kött. Men att det till 99 procents sannolikhet är fel att äta den köttbit som ligger på tallriken framför dig.
Jonathan Safran Foer har skrivit ett särskilt förord till den svenska utgåvan.
"

Min kommentar
Det här är en otroligt viktig bok, jag är bara väldigt sen med att läsa den i jämförelse med många andra. Skulle den kunna rekommendetas till alla? Jag tror det. Den är inte applicerbar på svensk djurhållning i alla avseenden men jag tror att vissa kan stämma. Det finns en del källor och fotnoter som indikerar att Europa har tuffare lagar och kontroller. Sverige är inte lika genomsyrat av korruption och lobbyism som USA vågar jag påstå. Det bidrar till att lagar och regler skapas samt efterföljs på ett annat sätt.

Men visst kan boken fungera som en varning, köttätande och allmän animaliekonsumtion bidrar till lidande, så långt kan väl alla vara överens? Djur går döden till mötes långt tidigare än deras genomsnittliga livslängd var slut. Både kor och höns blir 20 år om de är friska (undantag finns såklart). Det var nyheter för mig! Jag har ju fått höra att en mjölkko är ekonomiskt försvarbar tills 4 års ålder, sedan inte längre. Jag hoppas Sverige har en annorlunda syn på det än "4 år, dags att dö". Det skulle ju vara som att människor fick dö vid 20-25. Tragiskt!

Foer blandar personliga reflektioner med fakta, privatliv med utredningar. Han delar på det snyggt så man förstår vad som är vad. Och jag förstår att det personliga finns dels för att göra det mindre av en faktabok men också för att det ska vara lättare att ta till sig. Jag hade dock ändå sett mindre av det privata och mer av utredningarna. Det privata blir ett störningsmoment för mig.

Något som verkligen har stannat hos mig är användningen av antibiotika i foder, det är något som påverkar Sverige även om vi inte använder det själva. Multiresistenta bakterier skapas i USA (t.ex.) och med våra resvanor så kommer de snabbt jorden runt. Jag blir orolig, är jag den ende? Hur ska vi komma åt det problemet? Andra länder påverkar vår sjukvård negativt, hur stoppar vi det här? Jag hoppas ju på en medvetenhetens våg som ska svepa över jorden och se till att djurhållnungen i berörda länder ändras för att konsumenterna väljer annorlunda. Jag hoppas på sociala mediers kraft i det här avseendet.

Finns hos Bokus, Adlibris och CDON.

Tillbaka från semestern och detta är vad jag läser just nu!

Hej! Hemma igen efter en välbehövd semester, jag läste ut Äta djur (recension kommer förhoppningsvis idag) och påbörjade The Little Teashop of Lost and Found.

The Little Teashop of Lost and Found - Trisha Ashley
En av mina nyköpta böcker, den var beskriven som en feelgood-bok men hittills har huvudpersonen bara råkat ut för så mycket olycka att det mest gör mig nedstämd. Jag hoppas det vänder för henne snart, för just nu är det lite ledsamt att läsa.
                                            Lässtatus: 64 av 484 sidor, 13%

2 mars 2018

Dags för semester!

Åker norrut på semester och blir borta en vecka, kanske blir det något läst och kanske blir det inte det. Oavsett så känns det jättebra med lite miljöombyte! Så vi hörs om en vecka! :)
Bjuder på en liten vinterbild jag tagit :)