28 januari 2015

Sammanfattning Januari



Lästa böcker i Januari:
Kunskapens frukt - Liv Strömquist
Det som händer i skogen - Hilda-Maria Sandgren
Orka torka - Lotta Sjöberg (red)
Förnuft och känsla - Jane Austen
Mera vego, mat för hela familjen - Sara Ask och Lisa Bjärbo

5 böcker totalt.


Jämförelse i antal böcker från förra året: +1

Antal sidor: 1021
Jämförelse från förra året: +264

Manliga författare: 0
Kvinnliga författare: 6

Den bästa boken går nästan inte att utse den här månaden, vego-boken, Strömquist och Austen fick alla 5 av 5 i betyg och det var de väl värda.

Månadens besvikelse var (om jag måste välja) Det som händer i skogen, den var bara inte något som direkt föll mig i smaken.

Den mest förvånande eller uppseendeväckande var Kunskapens frukt, så otroligt bra och allmänbildande. Det hade jag verkligen inte väntat mig.

Summering
Jag fick mycket mer läst än jag hade tänkt mig, vilket var trevligt. Statistiken blir lite missvisande på grund av seriealbumen, men det kan jag leva med. Riktigt bra böcker lyckades jag komma över den här månaden och jag är riktigt nöjd med skörden!

22 januari 2015

Råkade visst beställa några böcker till...

Tales from the Perilous Realm - J.R.R. Tolkien
The Children of Hùrin - J.R.R. Tolkien

En av mina favoritförfattare är Tolkien, och ännu finns det så mycket mer att läsa av honom. Det här är de senaste tillskotten i min Tolkien-samling och jag kan knappt vänta tills den blir komplett.

Nu är bara frågan när jag ska hinna börja läsa de här böckerna. Bjuder på en av illustrationerna från den ena boken medan jag funderar:

17 januari 2015

Just nu blir det inte så mycket läst, har hittat en ny kärlek

Bildkälla
Jag återvänder till verkligheten snart. Tror jag. Hoppas jag. Försöker begränsa mitt tittande men det är svårt, jag är sen med att hoppa på tåget men nu är jag på!

14 januari 2015

Mera vego: Mat för hela familjen - Sara Ask och Lisa Bjärbo

Titel: Mera vego: Mat för hela familjen
Författare: Sara Ask och Lisa Bjärbo
Sidantal: 151
Bindning: Inbunden
Utgiven: 2014
Förlag: Ordfront
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"I en tid då rapporterna om sambandet mellan världens köttproduktion och det växande klimathotet duggar tätt börjar allt fler blickar lämna charkdisken och söka sig mot grönsakshyllan. Men för många slutar det vid den där sneglingen. För vad sjutton lagar man, när man ska laga vegetarisk mat? Kommer alla att bli mätta? Kommer barnen ens vilja smaka?
I Mera vego finns 60 familjeanpassade vegetariska recept, indelade i kapitel som baserar sig på tillagningstid. Här finns rätter som tar max 20 minuter att laga en stressig torsdag efter jobbet. Men också vardagsrecept, för alla som kan tänka sig att lägga en dryg halvtimme på middagen. Och helgrätter, som kräver lite mer, men som blir desto lyxigare. Dessutom får du recept på vegetarisk plockmat, bra mellanmål, goda efterrätter och mängder av praktiska tips.

Mera vego vänder sig till alla som behöver vegetarisk matlagningsinspiration. Oavsett om du har som mål att din familj ska skippa köttet lite då och då, eller om du redan lagar massor av vegetarisk mat men är trött på dina gamla recept, så är den här kokboken en färgglad, fullmatad och snygg inspirationskälla i ditt kök. Mera vego åt folket!

Sara Ask är barndietist, matskribent och föreläsare med lång erfarenhet som receptskapare, bland annat för tidningen Vi Föräldrar. Lisa Bjärbo är journalist, författare, bloggare och förälder till två små kräsna vegetarianer.
"

Min kommentar
Min första tanke när jag öppnade boken och sakta bläddrade var: Jag vill laga allt. Allt. Det finns i stort sett inte ett enda recept som jag inte finner tilltalande (dubbel negation, förlåt mig). Alla recept ser så goda ut!
Stort plus till de små rutorna som säger precis hur maten kan göras veganvänlig. En del recept är inte vegetariska utan innehåller ägg och mjölkprodukter, men rutorna är förutseende och visar hur justering kan göras. De veganvänliga rutorna finns på många recept, så det är väl förberett för vilken typ av matläggning man har.
Stort plus också till frågor-och-svar-delen som finns i början av boken, där det finns lite enkla svar på om man behöver oroa sig för mängden protein vid vegetarisk kost och så vidare. Himla smart.

I boken igenom finns också små faktarutor om livsmedel, tex nötter, vitlök och hur man marinerar tofu. Det gör boken lite utbildande också, vilket känns välbehövligt som nybliven vegan/vegetarian.

Saknar kompletteringen för hur man ska lyckas göra tex veganska brownies, lite småsaker sådär. Men när man väl börjar komma in i vegankosten så hittar man ju no-egg och sojamjöl som kan ersätta till exempel. Kakdelen var lite tunn, men kompenseras av den fantastiska matdelen av kokboken.

Jag blev speciellt förtjust i pannkakorna, allrahelst de med lite sojamjöl i. Så goda och mättande! Lasagnen var god men kommer kompletteras med lite chili nästa gång. Bönburgarna var neutrala och goda. Riktigt inspirerande recept överlag och jag har ännu inte blivit besviken på något recept som jag testat.
Jag gillar Astrid och Apornas Perfekt Pizza om man ska ha något ostliknande på gratänger eller på pizza, så det är mitt tips för en del av recepten där ost ingår.

Rekommenderas! Speciellt för nyblivna vegetarianer eller de som bara vill byta ut någon maträtt i veckan, det är inspirerande och enkla recept som alla kan göra.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

12 januari 2015

Lite fler nya böcker i bokhyllan!


Attentat - Ian Fleming
Döden spelar falskt - Ian Fleming
Spegeln sprack från kant till kant - Agatha Christie

Jag trodde inte att jag skulle lyckas få tag i böcker av Fleming, att jag skulle få tag i böckerna om Bond. Speciellt inte på svenska! Men på en secondhand hand på ett oväntat ställe hittade jag de här godbitar a. Ska bli väldigt spännande att se om bokens Bond lever upp till filmens.
Jag lyckades även hitta ett tillskott till Christe-samlingen! Det är sånt som får mig att älska secondhand hand, man vet helt enkelt aldrig vad man kommer att hitta.

11 januari 2015

Förnuft och känsla - Jane Austen

Titel: Förnuft och känsla
Författare: Jane Austen
Originaltitel: Sense and sensibility
Sidantal: 327
Bindning: Pocket
Utgiven: 1811 (första) 2009 (min)
Förlag: Natur och Kultur
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Prästdottern Jane Austen (1775-1817) tillhörde den burgna engelska medelklassen, en åtminstone utifrån sett trygg och ombonad värld med tydligt utstakade gränser. Även som författare rör hon sig helt inom denna miljö, som hon levandegör med hjälp av sin skarpa iakttagelseförmåga och inträngande människokännedom.

I Förnuft och känsla, första gången publicerad 1811, kretsar handlingen kring de två systrarna Elinors och Mariannes kärleksbesvär. Elinor representerar förnuftet, hon är sansad och förmår tygla sina varma känslor, medan Marianne är impulsiv och stundom låter sig föras bortom konventionernas råmärken. Det är, som alltid hos Jane Austen, familjelivet med dess behag och avigsidor som står i centrum. Med humor och ett milt satiriskt tonfall skildrar hon vardagen i en liten värld, där alla vet allt om alla och tillvaron är sammansatt av idel småsaker, som för de inblandade ändå tycks livsavgörande.
"

Min kommentar
Jag sträckläste och ville verkligen inte sluta. Vilket fantastiskt exempel på hur en välskriven historia inte kräver så otroligt mycket action för att ändå fånga läsaren totalt. Jag upptäckte att jag värderade alla blickar, all information om uppförande och allt rörande etikett mycket högt under läsningen, kom på mig med att engagera mig ordentligt.
Marianne skall vara hjältinnan i berättelsen, men jag kan inte hjälpa att jag tycker den lotten borde falla på Ellinor, hon håller huvudet högt under de hårdaste förhållanden och struntar i sig själv till förmån för andra. Hon är otroligt altruistisk Är inte det en hjälteegenskap så säg?

Skildringarna av miljöerna och av personers karaktär och uppförande är intressant och fångar mig, det får mig att se boken som en film i huvudet medan jag läser, något som jag tycker så mycket om. Jag kan alltså inte nog lovorda den här boken, handlingen och sättet den är skriven på är klockren för mig.

Boken passade mitt sinnestillstånd helt perfekt och är också ett exempel på "rätt bok vid rätt tillfälle", det här var precis vad jag ville ha, något som såklart påverkar mitt betyg och hur mycket jag rekommenderar boken just nu. För jag rekommenderar den verkligen, det här kan vara min favorit av de böcker jag läst av Austen hittills.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON med flera, men då på engelska.

PS. Ni har väl sett filmatiseringen (länk)? Älskar den!

10 januari 2015

Orka torka - Lotta Sjöberg (red.)

Titel: Orka torka
Författare: Lotta Sjöberg (red.)
Sidantal: 224
Bindning: Kartonnage
Utgiven: 2014
Förlag: Galago
Betyg: 4 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"I din hand håller du det bästa heminredningsreportage du sett. Det roligaste och mänskligaste. Du kommer inte att behöva läsanågra andra efter detta. Det innehåller all inspiration du behöver.
Genom att våga visa upp verklighetens vardagsstökiga boende har
medlemmarna i Facebookgruppen Family living the true story
gemensamt skapat en slående motbild till idealet om det perfekta hemmet, som sköljer över oss i tidningar, TV-program, bloggar och mäklarannonser. Hur vi än bor har vi alla ETT gemensamt med bokens fotografer: vi drabbas av stök (ibland eller alltid). Om detta handlar Orka torka. Om att med mod och humor öva sig på att visa upp sitt hem bakom fasaderna.

Orka torka är en protest mot normen, en kärleksförklaring till ickeperfektionen och samtidigt ett unikt tidsdokument från tidigt 2000-tal. Dess bilder har också visat sig fungera som en gratis KBT-terapi i en tid då vi, trots den största tidsbristen någonsin, förväntas ägna våra liv åt att konsumera oss till fulländning och lycka.
"

Min kommentar
Herrejösses vad rolig den här boken är, jag skrattade så jag grät och lovade mig själv att inte vara så hård mot mig själv i framtiden. Det är inte bara jag som har kaos hemma ibland! Det är fruktansvärt befriande att se och läsa om andra och hur de tacklar kaoset de lever i. Frigjort och underbart.

Bilder kompletteras med både korta och långa texter, vissa står bra för sig själva. Andra förhöjs av några korta rader välriktade ord.
Ibland blir det lite mycket och en del saker är lite.. nästan smaklösa. Det bottnar antagligen i olika typer av humor, men jag uppskattar inte skämt om djur som dött i de flesta fall. Speciellt inte bilder på det. Ibland får till och med djurskämten mig måste jag erkänna, det blir bara så himla dumt. Överlag är det en kanonkul bok som jag definitivt ska kika på igen.

Helt klart en bok som kommer få stanna i min bokhylla och som jag kommer titta mer på i framtiden. Rekommenderas!

Finns hos Adlibris och Bokus.

9 januari 2015

Tips till alla som älskar Game of Thrones! (Ni MÅSTE se det här!!!!)


Källa: Moviezine, feber, TV-serieguiden mm.

Text och bild från feber:
HBO tar nu sin utställning om deras succéserie Game of Thrones ut på vägarna för tredje året i rad och i år kommer utställningen att visas upp i Stockholm.

Det handlar om en helt ny utställning som kommer att baseras på karaktärer, händelser och annat från Game of Thrones fjärde säsong.

Till Stockholm kommer utställningen någon gång under våren men plats och exakta datum saknas än så länge för utställningen som kommer att vara gratis.

*heavy breathing*

Jag kommer vara där, försök hindra mig säger jag bara. Kommer vi ses där? ;)

8 januari 2015

Det som händer i skogen - Hilda-Maria Sandgren

Titel: Det som händer i skogen
Författare: Hilda-Maria Sandgren
Sidantal: 180
Bindning: Häftad
Utgiven: 2014
Förlag: Galago
Betyg: 3 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Trettonåriga Aida bor på landsbygden runt en liten stad i Småland. Hon och hennes kompisar, Marre och Tess, har precis börjat sjuan i en ny klass. De möter för första gången allt som tonåringar tampas med och inser att det gäller att visa sig stark för att inte förlora sin plats i statusordningen eller sin egen stolthet. De tre kompisarna måste förhålla sig till den nya gruppen, de sociala reglerna och forma sin egen identitet så att de passar in.
Aida är orädd och självständig men i hennes nya tillvaro finns, å ena sidan, hårda sociala regler och, å andra sidan, någon slags laglöshet. Hon lever i en värld där de vuxnas insyn upplevs som ett hot och där ingen får chans att skydda henne. Det här en berättelse om att gå från barn till tonåring, om att parera hot som verkar höra den här åldern till: den egna vilsenheten, maktkamper och framförallt sexuella övergrepp som ingen tar på allvar.

Hilda-Maria Sandgren tecknar i blyerts melankoliskt upp början av resan genom det där gränslandet mellan barn och vuxen. Kampen, skratten och de sår som rivs upp för att kanske aldrig riktigt läka.
"

Min kommentar
Seriealbum är något som jag missat tidigare men som jag tror jag ska testa mer utav. Jag gillar hur mycket bilderna säger, hur mycket som inte behöver beskrivas utan som man helt enkelt kan se.
När det gäller handlingen i boken så känner jag mig kluven, jag vet inte vad jag ska tycka. Spontant så har jag inga barn idag och vet inte om jag skulle vilja ha det i framtiden heller, det finns så mycket där ute som de måste klara av och som kan skada dem. Det är obehagligt.
Hur ska barn kunna freda sig mot de värderingar som prackas på dem? Hur ska vi kunna ändra på vad som förväntas av barn av olika kön och vad som ses som okej hos den ena men inte den andra? Våldtäktskulturen är läskig, men visst måste vi prata om den. Monstren blir inte mindre för att man inte pratar om det, tvärt om, det är i fantasin som de frodas.

Illustrationerna är intressanta och jag gillar dem, de har en blandad stil som fångar min uppmärksamhet. De ger berättelsen trovärdighet och känns som tonåringarnas värld. Helt klart saker som böcker utan bilder missar.

Eftersom jag är så kluven så blir det svårt att sätta något betyg som gör boken rättvisa. Jag väljer att sätta 3 av 5, men som läsare skulle jag inte bry mig allt för mycket om det. Läs den själv och bestäm vad du tycker.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

6 januari 2015

Agatha Christie-samlingen har fått tillökning!


De här hittade jag när jag hälsade på Gotland och min familj under julen. Så nu finns en uppdatering av Christie-samlingen (klicka här). Blir alltid lika glad när jag hittar några som jag inte redan har!

Bertrams hotell - Agatha Christie
Den flygande döden - Agatha Christie

5 januari 2015

Kunskapens frukt - Liv Strömquist

Titel: Kunskapens frukt
Författare: Liv Strömquist
Sidor: 139
Bindning: Häftad
Utgiven: 2014
Förlag: Galago
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Liv Strömquists nya seriealbum Kunskapens frukt handlar om det som brukar kallas för det kvinnliga könsorganet. Vad är det för något? Och varför har mänskligheten ett så extremt osoft, bordelineartat love-or-hate-relationship med just denna mänskliga kroppsdel?
I en brokig mosaik bestående av gamla greker, stenålderskvinnor, Sigmund Freud, Magnus Uggla, prinsessan Törnrosa, hinduistiska gudinnor, Dogge Doggelito, biologiböcker och Stig Larsson försöker Liv Strömquist knåpa ihop en bild av det organ som Gustave Coubert kallade "Världens ursprung".

Albumet innehåller också den fullständiga, 40 sidor långa mens-serien Blood Mountain, som var utgångspunkt för Liv Strömquists Sommarprogram i P1.

Liv Strömquist följer äntligen upp sina tidigare succéalbum Hundra procent fett, Drift, Einsteins fru, Prins Charles känsla och Ja till Liv!. Kunskapens frukt är en historisk analys av konstruktionen av ett könsorgan som inte bara är lärorik utan också vansinnigt rolig.
"

Min kommentar
Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är helt enkelt BRILJANT! Jag älskar den! Jag ifrågasätter en del kring om det verkligen är så enkelt som hon skriver, men respekterar hennes jobb och källförteckningen. Det var länge sedan jag kände att en bok fick mig att börja tänka så mycket som den här gjorde, jag kunde helt enkelt inte värja mig. Något som jag är glad för, jag hoppas fler kan få samma tankeställare som jag fick och väljer att tänka mer på sitt beteende och på omvärlden.

Flera gånger skrattar jag rakt ut för det är så sjukt, en del saker är genuint roliga och andra oroväckande till skrattets brant.  För det är verkligen inte rosenskimrande, det är oroande. Men det känns också hoppfullt, det går att ändra på beteenden och jag ska försöka ändra på mitt. 
En av sakerna jag ska göra är att läsa fler av hennes böcker, om de liknar den här över huvud taget så kan mitt permanenta bibliotek få flera intressanta tillskott.

Illustrationerna är fantastiska och jag älskar variationen på stil och stuk. Det hade lätt kunnat bli jobbigt layoutmässigt men jag gillar det. Tummen upp från min sida!

Klockrent 5 av 5 i betyg, och en solklar omläsningsvarning på det. Rekommenderas verkligen!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON

4 januari 2015

Läsplaneringen samt utmaningarna 2015









Här  gapar det tomt. Och det är tanken också. Jag vill hitta tillbaka till det njutbara med läsning och kommer därför skippa alla utmaningar och läsplaneringar i år. Lustfylld läsning är mitt enda mål i år :)

3 januari 2015

De 10 bästa böckerna 2014

2014 präglades av inte mindre är 16 st femmor i betyg, det är många och jag funderar över om min betygssättning varit snäll eller om jag bara lyckats komma över riktigt bra böcker. Jag väljer att tro på det senare, oavsett ;)
En hård sållning plockade bort 6 stycken (det hugger i hjärtat att välja bland favoriterna):

10 

James Dashner

Nytänkande bok som tog tid innan den fastnade.
Den förvirrade mig ordentligt, på ett bra sätt.


J.K. Rowling

Det kan ha varit nostalgin som gjorde det mesta för mig när jag läste, men samtidigt kan jag inte komma ifrån att Rowling är en otroligt skicklig skribent. Det här är en serie som jag ska fortsätta läsa om.



8

Cassandra Clare

En serie som jag undvikit in i det längsta visade sig vara en av årets stora favoriter. 
Överraskningen var en stor del i betyget, resten var en kanonhistoria och spännande karaktärer. 


7

Veronica Roth

Gripande och pulshöjande, något av det bästa med boken var det oväntade med simulatorövningarna. 
Ju mer jag tänker på den, desto mer gillar jag den. Speciellt sen jag såg filmatiseringen; vilken fullträff!


6

Michelle Hodkin

En bok som golvade mig lite grann, den var oväntad och inte alls som jag hade tänkt mig. 
Övernaturliga krafter är något jag är svag för, i den här boken fick jag vad jag önskade och lite till. 


5

Per Bengtson och Maria Lewander

Jag har inte någon trädgård att tala om just nu, men det kommer bli ändring på det i framtiden. När den ändringen sker så kommer jag använda den här boken som min trädgårdsbibel. I min trädgård ska djur leva och frodas!


4

Isaac Marion

Boken tog sig sakta men säkert rakt in i mitt lilla bokälskarhjärta, blandningen mellan existentiella frågor och det absurda med en zombie som funderar över sin egen tillvaro gjorde det här till en oemotståndlig bok. 


3

Agatha Christie

Ingen topplista utan Christie? Kändes nästan så, frågan var bara var placeringen skulle ske. 
Spännande och klurigt, en riktigt bra kombination som fångar mig varje gång.


2

A Clash of Kings
George R. R. Martin
Min recension

En bok som snubblade på målsnöret, men det var riktigt nära att den tog översta prispallen.
Episkt är det enda ord jag kan beskriva boken med, helt enkelt episk.
(Och nu menar jag episkt som i synonymt med storslagen).


1

A Hundred Pieces of Me
Lucy Dillon
Min recension

Den fångade mig nästan direkt, och den höll mig kvar i ett sånt hårt grepp att jag inte ville låta den gå. Jag drog ut på läsningen, jag önskade att den skulle vara längre.
Men det var förgäves, nu återstår bara omläsningen. 

2 januari 2015

Böckerna i min bokhylla - A

Alla mina böcker förtjänar en introduktion, också om de har någon rolig inköpshistoria, en tanke eller en anledning till varför de inte blivit lästa till exempel.

Jag tänkte börja med A och sen arbeta mig vidare. För att sedan ta ut svängarna lite så tänker jag publicera dessa inlägg HÖGST oregelbundet!

Så! Nu kör vi!


ABC-morden - Agatha Christie
En av de många Christie-böckerna som jag ännu inte läst, det finns ju så många. Den här ska bli läst någon gång i framtiden, det är den 13:e boken i serien om Hercule Poirot så det lär dröja ganska länge är jag rädd!

A Clash of Kings - George R.R. Martin
Den näst bästa boken jag läste under 2014, episk. Vet inte om den är tillräckligt bra för en omläsning dock, det var lite av en pärs att ta sig igenom den. Men inget är omöjligt.

A Cristmas Carol - Charles Dickens
En klassiker som jag läste strax innan jul, jag kan inte fatta att jag väntade så länge med att läsa dem. Från och med nu funderar jag på att göra det till en årlig tradition att läsa den. 

A dance with dragons - George R. R. Martin
Ännu en oläst bok i hyllan, också en som kommer förbli så ett tag framöver. Det är riktiga tegelstenar de här böckerna! Men så är de också värda sin vikt i guld.

Address unknown - Katherine Kressman Taylor 
En av mina favoritböcker, den är kort men kärnfull. Den tillhör även mitt permanenta bibliotek och kommer så förbli. 

A Game of Thrones - George R.R. Martin
Den bästa boken jag läste 2013. Min introduktion till Martins fantastiska värld, en värld av många karaktärer och där ingen skonas. 

A feast for crows - George R. R. Martin
Jag borde kopiera texten från den tidigare olästa boken i den här serien. Kanske bästa boken jag kommer läsa 2016?

Agnes Grey - Anne Brontë
En av mina älskade klassiker, som sorgligt nog står oläst. Jag jobbar på att läsa dem, men de är många och jag kan bara ta en i taget. Men jag har den i mitt lässikte, oh ja.

A hundred pieces of me - Lucy Dillon

Dillon är en av mina absoluta favoritförfattare, det här 2014 års bästa bok och hennes bästa bok tycker jag. Den ska läsas om och kommer stanna i mitt permanenta bibliotek för alltid. 

Alice's adventures in Wonderland - Lewis Carroll
Vissa av klassikerna har jag hunnit läst, bland annat den här. En positiv överraskning blandat med oväntade irritationsmoment. 

Amerikansk höst - Kent Werne
Den här hoppas jag på att hinna läsa i år, det politiska klimatet i USA är något som jag finner intressant. Så jag har stora förhoppningar kring den här boken. 

A murder is announced - Agatha Christie

Ja, ännu en Christie. Som är oläst. Men det är nummer 5 i serien om Miss Marple och eftersom jag läst de 4 tidigare så tror jag att den här kommer bli läst inom en relativt snar framtid. 

Anna Karenina - Leo Tolstoy
Ännu en klassiker, med tanke på storleken på den så kommer den också förbli oläst ett tag är jag rädd. 

Anne på Grönkulla - L.M. Montgomery
Återigen: en av klassikerna. Och återigen: oläst. 

A room with a view - E.M. Forster
Ja, vad ska man säga? En klassiker till. Även fast den här kanske inte är lika känd som de tidigare?

A storm of swords - George R. R. Martin
Den här har jag ett av-och-på-förhållande med just nu. Jag läser något kapitel då och då men det är många sidor, så det kommer ta ett tag till. Kanske blir det en av 2015s bästa böcker? Jag hoppas verkligen det.

A tale of two cities - Charles Dickens
Efter att ha läst A Christmas Carol så har jag blivit mer nyfiken på Dickens författarskap. Så den här kommer nog inte förbli oläst så länge till. 

Att skriva: en hantverkares memoarer - Stephen King
Den här boken ser jag fram emot att läsa, speciellt nu när jag börjat skriva lite mer själv. Än så länge är det mest för kul som jag skriver, och för min egen skull: jag skriver det jag själv vill läsa. Men det skulle vara kul om mitt skrivande kunde förbättras :)

Så, bokstaven A kantades av en blandning av böcker. Både lästa och olästa, klassiker och fantasy. En härlig blandning med andra ord!

TO BE CONTINUED...

Bokslut 2014

Lästa böcker 2014: 59
Skillnad mot förra året: -45

Antal lästa sidor:
Januari: 757
Februari: 1467
Mars: 1517
April: 1266
Maj: 2088
Juni: -
Juli: -
Augusti: -
September: 3830
Oktober: 2056
November: 654
December: 1158

Totalt: 11874 sidor
Jämfört med förra året: -17612

Totalt antal besökare sedan bloggens start 2014 (17:e april): 20159
Samma tid förra året: 0

Totalt antal inlägg: 443

Totalt antal kommentarer: 907

Följare på bloglovin: 33

Följare på facebook: 10

Följare via Google: 3

Populäraste inlägg det senaste året: Lilla Smycket av Patrick Modiano

Statusen på läsplaneringen för 2014: 5/20 lästa

Antal olästa böcker i bokhyllan: 236
Jämfört med förra året: -27

Utmaningsstatusar:
Läsa 70 böcker totalt - FAIL
Varav 5 ska vara klassiker - CHECK
12 av dessa böcker ska vara skrivna av, för mig, okända författare. - CHECK
Läsa böcker från 7 olika länder - SÅÅ NÄRA!! (6/7)
Läsa 20 engelska och 20 svenska böcker - CHECK
Läsa 5 böcker av Agatha Christie -  FAIL
Läsa 3 böcker av Stephen King -  FAIL
Kaosutmnaingen - CHECK

Mer specificerat: 
Läsplaneringen - 5/20
Nya författare - 12/12
Världsutmaning - 6/7
Svenglish - s: 20/20 e: 20/20
Klassikerläsning - 5/5
Agatha Christie - 3/5
Stephen King - 1/3
Läsmål 2014 - 59/70
Kaosutmaning - 30/40

Tanker kring året som gått
Läsmässigt blev inte det här året alls som jag hade tänkt mig. Jag var ganska långt ifrån mitt mål på 70 böcker, ett mål som jag i början av 2014 tyckte var ganska snällt.
Att jämföra statistik med förra året är nästan elakt mot mig själv, förra året var ett sånt där superår som antagligen inte kommer ske igen. Lärdom erhållen, 2015 års mål ska bli lite mer realistiska. Hoppas jag!
Sommaren spenderades på underbara Gotland, tid som spenderades med anhöriga och vänner hellre än läsning. Det kan jag godta som riktigt bra anledningar till att hoppa över läsningen.

Läsplaneringen blev en totalflopp, 5 av 20 böcker lästa. Flera av böckerna på planeringen försvann i den stora utrensningen. Något som jag verkligen inte ångrat.

Antalet olästa böcker är den stora positiva överraskningen i år. Den stora utrensningen gjorde sitt till, men jag måste tro att jag också minskat mina inköp. Jag har inte besökt second handen på säkert ett halvår, och det har gjort sitt till också såklart. Sen har jag inte heller besökt biblioteket, något som känns tråkigare men nödvändigt för att jag ska lyckas ta av mina egna böcker.

Utmaningarna var flera i år, och resultatet var minst sagt blandat. Jag trodde det skulle vara enklare att få ihop böcker från olika länder, men det visar sig att jag är ganska begränsad i mitt läsande vad gäller författarnas geografi. Tråkigt och något jag ämnar ändra på.
Att hitta nya författare var jag desto bättre på! Det tog inte lång tid innan det målet var avklarat. Detsamma gäller den svengelska utmaningen, jag läser ungefär lika mycket på svenska som på engelska och det var kul att få den misstanken bekräftad.
Klassikerläsningen gick över förväntan och avklarades strax innan årsskiftet.
Christie och King-utmaningarna gick mindre bra. Men de fick mig att börja läsa dessa fantastiska författare igen och de gav definitivt mersmak. Så på ett sätt var de här utmaningarna riktigt lyckade!
Kaosutmaningen gick också riktigt bra, 30 av 40 var långt mer än jag trott.

Antalet följare och besökare har varit över förväntan, jag är så glad att så många av er följde med hit till den nya bloggen. Mitt andra hem. Varje gång jag får en kommentar så värmer det i hjärtat och jag påminns om vilken tur jag har som kan blogga, som får chansen att "möta" människor som ni.
Tack för att ni finns och för att ni gjorde mitt 2014 så minnesvärt <3


1 januari 2015

Gott nytt år och en god fortsättning till er!

Bildkälla

Gott nytt år!
Jag hoppas ert kommande år blir ännu bättre än det föregående.
En ny sida, en ny start!

Tack för alla kommentarer, alla besök och allt annat som gör att bokbloggande blir så roligt!
:)