16 april 2020

Hjärnstark - Anders Hansen

Titel: Hjärnstark
Författare: Anders Hansen
Sidantal: 253
Bindning: Inbunden
Utgiven: 2016
Förlag: Fitnessförlaget
Betyg: 4 av 5

Beskrivning från Bokus:
"Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.
Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten - till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra "mental växel", till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.
I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hälsa på recept, vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental "uppgradering". Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa. "


Min kommentar
Boken är riktigt tjatig, men jag kan inte säga det i negativ bemärkelse faktiskt. Det känns som att upprepning är enda sättet att få budskapet att gå in. Att ta till sig budskapet gör dock att en hel del andra saker ses i ett annat ljus, hur många är inte deprimerade idag? Hur många är inte drabbade av demens? Tänk om det är så att träning hade kunnat göra underverk för alla de här människorna? Inte tabletter eller att lägga om kosten, utan träning. Det känns ofattbart, det är så enkelt. Och vid det här laget har man ju lärt sig att ingenting är enkelt, att enkla lösningar ofta är fel och gärna stärker en åsikt som man redan har (choklad och rödvin är bra för oss...). Det kommer ta lite tid att smälta den här boken.

Jag hade redan börjat med konditionsträning för att ta hand om min hälsa innan jag började läsa den här boken, men nu lägger jag ännu lite mer fokus på det. Ett av mina nya mål är att se om jag kan uppnå "Runners high", men innan jag kommer till att kunna springa 45 minuter i sträck kommer det hinna gå rätt lång tid.

Samtidigt är det här budskapet ett av de där enkla sakerna som man verkligen inte vill ta till sig, det är enklare att ta en tablett än att ge sig ut och löpträna. Så det där med enkelhet är lite tveeggat. Är det inte samma med viktnedgång? Massor med människor kämpar dag ut och dag in, med dieter och allt möjligt spännande. Men hur många räknar kalorier och balanserar utgifterna med inkomsterna så att säga? Det är inte en populär inställning, och definitivt inte så enkelt som det låter.

Så kanske är det inte en enkel lösning alls, kanske är det en riktigt svår en. Men det kanske är den enda som faktiskt kommer fungera i längden. Det tål att tänkas på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar