16 juni 2018

Skogsträdgården - Philip Weiss, Annevi Sjöberg

Titel: Skogsträdgården
Författare: Philip Weiss och Annevi Sjöberg
Sidantal: 464
Bindning: Inbunden
Utgiven: 2018
Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård AB
Betyg: 4 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Drömmer du om en prunkande trädgård, sprängfylld med nyttiga grönsaker och godsaker från tidig vår till sen höst? En trädgård där du kan höra fågelkvitter och insektssurr, en trädgård som bara blir bördigare, vackrare och mer självskötande för varje år? En trädgård som är bra för planeten, som fångar in, lagrar och omvandlar massor av koldioxid till bördig jord som kryllar av liv?

Den drömmen kan bli verklighet om du vågar ge dig in i skogsträdgårdsodlingens värld! En skogsträdgård är en trädgård eller odling där du tar inspiration från skogen för att producera mat och nyttoväxter på naturens eget sätt. Man kan faktiskt säga att du skapar ett eget ekosystem! Det är mycket roligare, enklare och effektivare än att ständigt kämpa emot med gräsklippare, miljögifter och ogräsrensning.

Den här boken ger dig allt du behöver för att bli en skogsträdgårdsodlare, på ett enkelt och lättförklarligt sätt. Den innehåller växtporträtt av över 350 härdiga nöt- och fruktträd, bärbuskar, klängväxter, fleråriga grönsaker, marktäckare och andra stödjande växter som hjälper dina favoritplantor att trivas bra. I boken hittar du också, bland mycket annat, information om hur du hittar rätt plats för din skogsträdgård, vad du behöver göra för att få starka, självständiga växter, hur du lockar till dig nyttiga medhjälpare och hur du på bästa sätt tar hand om skörden. Med sina över 600 referenser till böcker, rapporter och forskning inom ämnet står boken på en solid vetenskaplig grund och gör det lätt för den läsare som vill fördjupa sig ytterligare i denna spännande odlingsteknik.

Skogsträdgården är skriven av Philipp Weiss, författaren bakom Skogsträdgårdsbloggen, och Annevi Sjöberg, permakulturlärare med ett brinnande hjärta för biologisk mångfald och alla former av bär. Författarna har mångårig erfarenhet av skogsträdgårdsodling och håller populära kurser i ämnet. De har skapat ett tiotal skogsträdgårdar runtom i landet, och skrivit den hyllade boken ”Fleråriga grönsaker: upptäck, odla, njut” som blev nominerad till Årets Trädgårdsbok 2016. Då som nu står Daniel Larsson, som till vardags driver andelsjordbruket Mylla, för formgivningen."


Min kommentar
Ett mycket välkommet tillskott i min bokhylla och väldigt trevlig läsning. Här finns en massa matnyttiga tips och trix kring hur man kan tänka kring sin trädgård. Mycket fokus ligger på design- och planteringsförslag för att få en harmonisk trädgård med växter som fungerar tillsammans.

Välarbetad och vacker, passar bättre för den lite större trädgården men även de mindre har mycket att hämta. Jag hade önskat lite mer information kring "ätbara trädgårdar", alltså ren fakta kring olika växter och hur man odlar dem, det står ju att det ska handla om nyttoväxter men jag tycker att det missas lite information. I alla fall i den omfattningen jag hade önskat, samtidigt kan man aldrig få allt man önskar.

Det här är en bok som kollar på en större nivå samtidigt som den tar sig tid att förklara skillnaden samt för- och nackdelar kring olika typer av markplast/väv till exempel. Det finns otroligt mycket matnyttigt och jag har redan hittat massor med bra information som jag ska använda när jag gör om min trädgård. Det finns bra med information kring att få en naturlig trädgård som sköter sig själv, otroligt mycket potential som boken lever upp till.

Rekommenderas varmt!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar