23 februari 2015

Attentat - Ian Fleming

Titel: Attentat
Författare: Ian Fleming
Originaltitel: Moonraker
Serie: James Bond #3
Sidantal: 190
Bindning: Inbunden
Utgiven: 1966
Förlag: Bonnier
Betyg: 4 av 5

Baksidestext:
"Det var en vanlig måndag och alldeles för lugnt i högkvarteret hos Secret Service. James Bond var uttråkad - måndagar var trista!
Då splittrade plötsligt en signal från den röda telefonen tystnaden. "M. vill tala med dej." Och bara några timmar senare hade Bond kastats in i en virvel av halsbrytande äventyr, som ställde allt vad han tidigare upplevt i skuggan. 
Det som den gången kunde ha hänt under Englands blåa sommarhimmel gällde millioner människors liv. Och det kan fortfarande hända - idag eller imorgon."

Min kommentar
Den här boken fångade mig och i slutändan så sträckläste jag. Men innan dess så störde jag mig obeskrivligt mycket på Bond. Han är en självgod man som verkar tro att han kan valsa genom varenda situation och med sitt fantastiska intellekt (och ego) få allt att gå som han vill. Han är helt enkelt FÖR BRA. Det är inte trovärdigt och inte sympatiskt. Senare i boken får han upprättelse dock och blir lite mer sympatisk som karaktär, det räddade boken och läsupplevelsen.

Boken skiljer sig mycket från filmen och det är något som glädjer mig, det var helt klart till bokens fördel. Filmen har tagit sig fantastiska friheter, det ska bli spännande att läsa resten av böckerna och se vilka andra friheter som tagits vid filmatiseringarna.
Upplägget var enkelt, men riktigt bra. "Gåtan" är trevlig och känns trovärdig. Det är enkelt och jag känner vissa vibbar som påminner om Christie, just på grund av det enkla och med det lilla mysteriet.

Sammanfattningsvis: en bok som fångade mig efter huvudkaraktären blivit mer mänsklig. Enkelt och engagerande. Ska definitivt läsa fler böcker i serien!

Finns på engelska hos Adlibris, Bokus och CDON.

2 kommentarer:

  1. Jag rekommenderar Dr No. Riktigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Den ska jag definitivt läsa :)

      Radera