28 december 2014

Sjukhuskatten Oscar - David Dosa

Titel: Sjukhuskatten Oscar
Författare: David Dosa
Originaltitel: Making Rounds with Oscar
Bindning: Inbunden
Sidantal: 214
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2014
Betyg: 4 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Det är vårdhemmets sjuksköterskor som först märker det. Gång efter gång vet den buttra katten Oscar något som vårdpersonalen inte vet. När en patient inte har långt kvar, hoppar Oscar upp i sängen och håller patienten sällskap de sista timmarna i livet. Läkaren och geriatrikern David Dosa tror inte riktigt på det, han är ju utbildad naturvetare och skeptisk till den här sortens påståenden. Men det händer gång på gång och till slut kan han inte längre blunda för Oscars ovanliga gåva.
För att gå till botten med frågan börjar han samtala med sin personal och sina patienters närstående. Samtalen ger honom insikter som han skriver ner. Det blir en varm och fin, rent av uppmuntrande, berättelse om hur relationer och livet som helhet förändras när en nära och älskad blir dement. Och vad en liten katt kan göra för att förgylla den sista tiden i livet, både för patienten och för de anhöriga.

David Dosa jobbar fortfarande på vårdhemmet i Providence på Rhode Island, vid sidan av sin forskning inom geriatrik vid Brown University. Även Oscar tassar fortfarande omkring på avdelningen. Deras bok blev snabbt en New York Times bestseller och en internationell försäljningssuccé med utgivning i sjutton länder.
"

Min kommentar
En mysig och stundtals gripande berättelse om hur en katt kan påverka människor. Det här var också ett sätt att komma närmare demenssjukdomar och hur det påverkar både drabbade och anhöriga. Något som är både intressant och ledsamt.
Jag sträckläste i omgångar och fick ibland hålla mig från att läsa ut allt på en gång.
Konceptet är nytt för mig och jag gillade det verkligen: sanning kontra spekulationer och den begränsning som sekretess medför när berättelser som den här försöker förmedlas. Det kan inte ha varit helt enkelt att skriva boken, ur flera avseenden.

Kort sagt så är det en intressant och tankeväckande bok som jag rekommenderar!

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar