14 juni 2020

No kid; 40 skäl att inte skaffa barn - Corinne Maier

Titel: No kid; 40 skäl att inte skaffa barn
Författare: Corinne Maier
Sidantal: 144
Bindning: Inbunden
Utgiven: 2008
Förlag: Schibsted Förlagen
Betyg: 4 av 5

Beskrivning från Bokus:
"Barn gör ditt liv till en mardröm med ständig oro, tungt ansvar och ofrånkomlig besvikelse. Barn kostar en förmögenhet och förstör ditt sexliv. Dessutom kommer du att tappa kontakten med dina vänner, inte kunna sova länge på helgerna och bli tvungen att äta skräpmat på hamburgerrestauranger.
Men det är inte bara synd om föräldrarna, det är minst lika synd om barnen. De har ingen framtid eftersom varje barn som föds bidrar till växthuseffekten och hotar hela vår planets existens. Och glöm inte att världen redan är överbefolkad.

I No kid utmanar Corinne Maier den i dag överallt förekommande bilden av den lyckliga familjen. Hon pekar på att barn numera närmast har blivit en moderiktig accessoar. I medierna matas vi med glamourbilder på lyckligt leende kändisföräldrar och deras barn. Och man försöker inbilla oss att det finns perfekta familjer och perfekta barn.

Har man inte barn förutsätts det att det är synd om en. Men det kanske är tvärtom? I stället för barnlösa borde det heta barnfria.

Corinne Maier ger oss fyrtio skäl att inte skaffa barn och det är elakt, omskakande och uppfriskande för såväl dem med som utan barn.

Corinne Maier blev världsberömd när hon gav ut boken Bonjour Paresse, en bok som översattes till 31 språk en stor succé också i Sverige under titeln Hej Lättja och som uppmanade folk till att fuska och lata sig på jobbet. Eller gjorde den det egentligen? Corinne Maier är inte bara en finurlig författare, hon är dessutom nationalekonom, psykoanalytiker och mamma till två barn.
"

Min kommentar
Maier håller verkligen inte tillbaka när hon kritiserar det heliga föräldraskapet, här är det satir så det bara smäller om det. Det framkommer en hel del intressanta poänger, en del som är till för att tänkas på och andra för att bara locka fram ett skratt eller två.

Det är provocerande, och det är ju tanken också. Maier har själv barn och är öppen med att hon ångrar att hon skaffat barn, var hade hon varit i livet om hon inte skaffat dem? Hur hade hennes relationer sett ut? Och visst är det helt sjuka krav på föräldrar, speciellt mödrar, idag. Maier tar upp att födseln av ett barn är att föda skammen och skulden samtidigt. Hur ska man kunna vara bra nog? Ge barnen tillräckligt bra förutsättningar, vara lärare, kompis, förälder, försörjare, barnvakt, tålamodets ängel och pedagogisk ända ut i fingerspetsarna, hur ska man klara det? Samtidigt som det ska jobbas.

En kvinna som skaffar barn förlorar enligt Maier närmare 2 miljoner under sin livstid, i förlorad arbetsinkomst och i förlust av möjligheter att öka sin lön via avancemang. Lägg till att varje barn kostar cirka 1,4 miljoner under sin livstid (1,1 om barnbidraget räknas in), mer om man måste uppgradera bilen eller huset, och det blir en otrolig investering. Klart man vill att den ska bli bra.

Den här boken rekommenderas till dem som inte vill ha barn. De som har barn behöver nog mer peppande litteratur, inte en påminnelse om allt som kan gå fel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar