10 december 2011

Jane Eyre - Charlotte Bronte

Titel: Jane Eyre
Författare: Charlotte Brontë
Originaltitel: Jane Eyre
Binding: Pocket
Sidantal: 560
Förlag: Bonnier
Utgiven: 1847 (första)
Betyg: 5 av 5

Beskrivning från Adlibris:
"Jane Eyre, ärCharlotte Brontës mest älskade och lästa roman. Skildringen av den unga flickan Janes svåra uppväxt, hennes tid på välgörenhetsskola, hennes ankomst till Thornfield Hall och mötet med den gåtfulle mr Rochester och hans dunkla hemlighet är sedan länge en klassiker. Det har skrivits spaltmeter om romanen, och utifrån vitt skilda motiv: feminism, religion, symbolism, kärlek, passion, natur, barn, sociala frågor och så vidare. Generation efter generation har levt med, gråtit med, skrattat med den unga flickan Jane Eyre och hennes långa och krokiga väg fram till ett självständigt liv.

Redan när Jane Eyre utkom 1847 blev den en storartad framgång. Genom sin passionerade och uppriktiga skildring av en älskande kvinnas strävan efter självständighet och likaberättigande utgör romanen en milstolpe i kvinnoskildringarnas historia och har under åren kommit ut i flera utgåvor, samt filmatiserats. Jane Eyre är en både skarpsinnig och romantisk berättelse om kärlek men den är också ett försvar för kvinnans rätt till lika värde.
"

Min kommentar
 Här är en av klassikerna som jag kände att jag bara var tvungen att läsa. Jag hade hört mycket men den var inte alls som jag väntade mig, den var så mycket bättre!

Boken får helt klart 5 av 5 stjärnor, den är helt otrolig. Dock rekommenderar jag starkt att man läser den på engelska eller att man läser nyöversättningen då originalöversättningen på svenska lämnar en hel del att önska.
Jag rekommenderar ALLA att läsa den här boken, den är tankvärd och fantastiskt skriven. Det är sannerligen ett mästerverk.

Finns hos Adlibris, Bokus och CDON.


Vill samtidigt pusha för den här underbara filmatiseringen av den här boken! I den här tycker jag att man har fångat karaktärerna på ett väldigt bra sätt :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar